Kako spremiti najbolju jagnjetinu pod sačem? (VIDEO)

0
271

NOVA GAJDOBRA: U potrazi za receptom za najukusniju jagnjetinu pod sačem put nas je odveo u Novu Gajdobru.


Zašto baš ovde, možda će se zapitati mnogi, ali ne i oni koji znaju da se ovde već 10 godina održava „Sač fest“ – takmičenje u kuvanju jagnjetine pod sačem. Među 78 ekipa ove godine, prema mišljenju stručnog kulinarskog žirija, najukusniji sač spremila je ekipa „Kad jaganjci utihnu“ iz Nove Gajdobre, a naš domaćin danas je Milivoj Kuljić, glavni kuvar pobedničke ekipe koji će nam pokazati kako se sprema najbolja jagnjetina pod sačem.

Jela spremljena pod sačem spadaju u etno specijalitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Termin sač počeo je da se koristi u 19. veku, a pod sačem se na ognjištu pekao hleb, lepinja, pite i meso. Danas, meso pripremljeno pod sačem spada u jedno od najukusnijih tradicionalnih jela, a majstori pripreme hrane pod sačem tvrde da to nije samo puko pripremanje hrane već jedan kompleksan proces aktivnosti i osećanja izazvanih prijatnim pucketanjem vatre, isijavanjem žara, zanosnim mirisima hrane koja se priprema i vedrim raspoloženjem društva. Pod sačem mogu da se pripremaju sve vrste mesa, ali jagnjetina pod sačem za mnoge je najukusnija.

S obzirom na narod koji je kolonizacijom stigao u Novu Gajdobru, ne čudi zašto baš ovde žive pravi majstori u kuvanju jegnjetine pod sačem.

Sa oko 1.300 stanovnika, na desetak kilometara od centra opštine Bačke Palanke, smestila se Nova Gajdobra. Ovde uglavnom žive kolonisti i njihovi potomci koji su došli iz Bosne i Hercegovine, istočne Hercegovine, Bosne, kao i sa Kosova i Metohije. Organizovana kolonizacija u Novoj Gajdobri počela je u decembru 1945. godine, a završena je tokom aprila 1946. godine, dok su neke porodice naknadno dolazile sve do jula 1947. godine. Novu Gajdobru naseljavaju kolonisti iz: trebinjskog, gatačkog, čapljinskog, bilećkog i stolačkog sreza.

Seoska slava u Novoj Gajdobri se proslavlja 12. maja, koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom čije ime nosi i hram. Nova Gajdobra važi za lepo uređeno selo sa centrom koji je uređen kao veliki park.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.