Kako spremiti najbolju jagnjetinu pod sačem? (VIDEO)

175

NOVA GAJDOBRA: U potrazi za receptom za najukusniju jagnjetinu pod sačem put nas je odveo u Novu Gajdobru.


Zašto baš ovde, možda će se zapitati mnogi, ali ne i oni koji znaju da se ovde već 10 godina održava „Sač fest“ – takmičenje u kuvanju jagnjetine pod sačem. Među 78 ekipa ove godine, prema mišljenju stručnog kulinarskog žirija, najukusniji sač spremila je ekipa „Kad jaganjci utihnu“ iz Nove Gajdobre, a naš domaćin danas je Milivoj Kuljić, glavni kuvar pobedničke ekipe koji će nam pokazati kako se sprema najbolja jagnjetina pod sačem.

Jela spremljena pod sačem spadaju u etno specijalitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Termin sač počeo je da se koristi u 19. veku, a pod sačem se na ognjištu pekao hleb, lepinja, pite i meso. Danas, meso pripremljeno pod sačem spada u jedno od najukusnijih tradicionalnih jela, a majstori pripreme hrane pod sačem tvrde da to nije samo puko pripremanje hrane već jedan kompleksan proces aktivnosti i osećanja izazvanih prijatnim pucketanjem vatre, isijavanjem žara, zanosnim mirisima hrane koja se priprema i vedrim raspoloženjem društva. Pod sačem mogu da se pripremaju sve vrste mesa, ali jagnjetina pod sačem za mnoge je najukusnija.

S obzirom na narod koji je kolonizacijom stigao u Novu Gajdobru, ne čudi zašto baš ovde žive pravi majstori u kuvanju jegnjetine pod sačem.

Sa oko 1.300 stanovnika, na desetak kilometara od centra opštine Bačke Palanke, smestila se Nova Gajdobra. Ovde uglavnom žive kolonisti i njihovi potomci koji su došli iz Bosne i Hercegovine, istočne Hercegovine, Bosne, kao i sa Kosova i Metohije. Organizovana kolonizacija u Novoj Gajdobri počela je u decembru 1945. godine, a završena je tokom aprila 1946. godine, dok su neke porodice naknadno dolazile sve do jula 1947. godine. Novu Gajdobru naseljavaju kolonisti iz: trebinjskog, gatačkog, čapljinskog, bilećkog i stolačkog sreza.

Seoska slava u Novoj Gajdobri se proslavlja 12. maja, koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom čije ime nosi i hram. Nova Gajdobra važi za lepo uređeno selo sa centrom koji je uređen kao veliki park.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.