Kako graditi odnos sa decom nakon razvoda

0
365

Detetovo prilagođavanje na razvod može trajati i do dve godine, a nekada i duže. Od toga koliko roditelji detetu pruže podršku, sigurnost,  razumevanje i veliku ljubav, zavisi će kako će se ono prilagoditi na nov život nakon razvoda.

Razvod je stresan i za dete i za roditelje, ali jak stres roditelja ne sme da bude izgovor za zanemarivanje deteta, opterećivanje deteta odnosom među roditeljima, opeterećivanjem drugim problemima i slično.

Ako su roditelji voljni da svoja negativna osećanja ostave na trenutak po strani dok komuniciraju i usredsrede se na dete i zajedno deluju kao tim, veće su šanse da će se dete brže prilagoditi na razvod i nov život.

Evo kako roditelji mogu pomoći detetu da se što bolje adaptira na nov život:.

Zadržite rutinu

Trudite se da se život ne menja mnogo, da postoji stabilnost, struktura i rutina. Deca vole rutinu jer se osećaju sigurno kada znaju šta da očekuju. Ako nešto obećate trudite se da to i ispunite.

Dakle, trudite se da zadržite dnevnu rutinu: rituale jutarnjeg buđenja, spremanja za vrtič ili školu, vreme za obroke… Trudite se da ako je moguće dete ne menja vrtić ili školu, jer će mu u ovom periodu mnogo značiti i podrška vršnjaka.

Razgovarajte sa detetom

Pomozite detetu da se navikne na razvod. Imajte strpljenja, pružite mu sigurnost i podršku, razgovarajte i ohrabrite ga da priča o svojim osećanjima. Pustite ga da vam postavi pitanja i dajte mu odgovore. Možete mu predložiti da zapiše svoja osećanja ili da razgovara sa nekom drugom bilskom osobom o svojim osećanjima.

Ne opterećujte dete svojim negativnim osećanjima. Dete ako je starije nije vaš terapeut. Ako se teško nosite sa razvodom idite kod psihoterapeuta.

Ni blagi ni strogi

Držite se istih pravila i zahteva jer je to dobro za vaše dete. Mnogi roditelji nakon razvoda previše popuštaju deci iz želje da decu dodatno ne stresiraju i ne povređuju. Dakle, trudite se da dete ne razmazite. S druge strane, nije dobro ni da ste previše strogi.

Potrebno je da držite istu disciplinu kao i pre, da obraćate pažnju na detetova osećanja. Budite topli, puni razumevanja i pažnje. Ne zaboravite da vaše dete treba da postane čovek  i da bude odgovorno i prema sebi i prema drugima.

Redovno komunicirajte i viđajte se sa detetom

Redovno komunicirajte telefonom sa svojim detetom. Interesujte se za njegov život i događaje u njegovom životu. Viđajte se često i trudite se da ne otkazujete dogovore.

Možete napraviti i plan viđanja. Dogovorite se sa bivšim partnerom kako ćete provoditi vreme sa detetom. Trudite se da to bude jednako vreme. Nikako nemojte dozvoliti da vaše dete jedne nedelje živi kod tate a druge kod mame. Dete mora da ima strukturu i rutinu u životu. Najbolje je da živi kod jednog od roditelja a drugog da posećuje.

Ne izbegavajte razgovor sa detetom o njegovim odlascima kod drugog roditelja, ali izbegavajte da dete propitujete o ponašanju i životu bivšeg partnera. Umesto toga, pričajte o zanimljivim događajima. Smejte se i družite.

Komunikacija sa bivšim partnerom

Izbegavajte da pričate loše o bivšem partneru, da ga krivite i vređate pred detetom. Ne raspravljajte se pred detetom. Pred detetom uvek budite tim i trudite se da se dogovarate oko svega što se tiče deteta. Iako se ne slažete i ne možete više zajedno, vi ostajete do kraja života roditelji i zato je važno da imate zajednički stav i da se dogovarate oko vaspitanja vašeg deteta.

Ako ne možete da pričate a da se ne posvađate, onda koristite poruke ili mejl. Nikako ne komunicirajte „preko deteta“. S druge strane, ponašanje pred detetom „kao da vaši odnosi nikada nisu bili bolji“ je takođe loše jer će se dete pitati zašto ste se uopšte i razvodili.

Ne zaboravite da je vaša odluka bila da stupite u brak sa bivšim partnerom i da se vremenom ljudi menjaju. Bes koji imate možete prevazići na mnogo zdraviji način.

Naš savet srce

Svakog dana, iznova i iznova ponavljajte detetu da ga volite, da ćete uvek biti tu za njega šta god da se dogodilo i da ćete ga voleti dok ste živi!

Piše: Aleksandra Crvenić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.