Како градити однос са децом након развода

Foto: Pixabay

Дететово прилагођавање на развод може трајати и до две године, а некада и дуже. Од тога колико родитељи детету пруже подршку, сигурност,  разумевање и велику љубав, зависи ће како ће се оно прилагодити на нов живот након развода.

Развод је стресан и за дете и за родитеље, али јак стрес родитеља не сме да буде изговор за занемаривање детета, оптерећивање детета односом међу родитељима, опетерећивањем другим проблемима и слично.

Ако су родитељи вољни да своја негативна осећања оставе на тренутак по страни док комуницирају и усредсреде се на дете и заједно делују као тим, веће су шансе да ће се дете брже прилагодити на развод и нов живот.

Ево како родитељи могу помоћи детету да се што боље адаптира на нов живот:.

Задржите рутину

Трудите се да се живот не мења много, да постоји стабилност, структура и рутина. Деца воле рутину јер се осећају сигурно када знају шта да очекују. Ако нешто обећате трудите се да то и испуните.

Дакле, трудите се да задржите дневну рутину: ритуале јутарњег буђења, спремања за вртич или школу, време за оброке… Трудите се да ако је могуће дете не мења вртић или школу, јер ће му у овом периоду много значити и подршка вршњака.

Разговарајте са дететом

Помозите детету да се навикне на развод. Имајте стрпљења, пружите му сигурност и подршку, разговарајте и охрабрите га да прича о својим осећањима. Пустите га да вам постави питања и дајте му одговоре. Можете му предложити да запише своја осећања или да разговара са неком другом билском особом о својим осећањима.

Не оптерећујте дете својим негативним осећањима. Дете ако је старије није ваш терапеут. Ако се тешко носите са разводом идите код психотерапеута.

Ни благи ни строги

Држите се истих правила и захтева јер је то добро за ваше дете. Многи родитељи након развода превише попуштају деци из жеље да децу додатно не стресирају и не повређују. Дакле, трудите се да дете не размазите. С друге стране, није добро ни да сте превише строги.

Потребно је да држите исту дисциплину као и пре, да обраћате пажњу на дететова осећања. Будите топли, пуни разумевања и пажње. Не заборавите да ваше дете треба да постане човек  и да буде одговорно и према себи и према другима.

Редовно комуницирајте и виђајте се са дететом

Редовно комуницирајте телефоном са својим дететом. Интересујте се за његов живот и догађаје у његовом животу. Виђајте се често и трудите се да не отказујете договоре.

Можете направити и план виђања. Договорите се са бившим партнером како ћете проводити време са дететом. Трудите се да то буде једнако време. Никако немојте дозволити да ваше дете једне недеље живи код тате а друге код маме. Дете мора да има структуру и рутину у животу. Најбоље је да живи код једног од родитеља а другог да посећује.

Не избегавајте разговор са дететом о његовим одласцима код другог родитеља, али избегавајте да дете пропитујете о понашању и животу бившег партнера. Уместо тога, причајте о занимљивим догађајима. Смејте се и дружите.

Комуникација са бившим партнером

Избегавајте да причате лоше о бившем партнеру, да га кривите и вређате пред дететом. Не расправљајте се пред дететом. Пред дететом увек будите тим и трудите се да се договарате око свега што се тиче детета. Иако се не слажете и не можете више заједно, ви остајете до краја живота родитељи и зато је важно да имате заједнички став и да се договарате око васпитања вашег детета.

Ако не можете да причате а да се не посвађате, онда користите поруке или мејл. Никако не комуницирајте „преко детета“. С друге стране, понашање пред дететом „као да ваши односи никада нису били бољи“ је такође лоше јер ће се дете питати зашто сте се уопште и разводили.

Не заборавите да је ваша одлука била да ступите у брак са бившим партнером и да се временом људи мењају. Бес који имате можете превазићи на много здравији начин.

Наш савет срце

Сваког дана, изнова и изнова понављајте детету да га волите, да ћете увек бити ту за њега шта год да се догодило и да ћете га волети док сте живи!

Пише: Александра Црвенић