Obilje vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspešno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.
Osim toga, svež kupus sprečava apsorpciju masnoća posle obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i seckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da deluju preventivno protiv raka.
Svež kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, teskobe, slabosti i loše koncentracije.
Brojne studije su potvrdile da ljudi koji često jedu kupus retko imaju problema sa probavom, debelim crevom, plućima i kožom. Takođe, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobijenih iz hrane ređe obolevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte.
Čaša sveže ceđenog kupusa dnevno poboljšava opšte zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.
Obloge s medom
Kao lek kupus se najčešće primenjuje u vidu obloga koji su naročito delotvorni kada je reč o upornom kašlju i bronhitisu. Za tu namenu list kupusa spustite na nekoliko minuta u vrelu vodu, da postane topao i mekan. Potom jednu stranu namažite medom. Tu stranu gde je med stavite na grudi obolelog. Odozgo stavite najlon kesu i umotajte šalom ili peškirom. Ovu oblogu najbolje je stavljati pre spavanja, a vredi je ponavljati pet do sedam večeri.
Ista obloga veoma je uspešna i za ranice koje se pojavljuju na usnama usled herpesa.
Izvor: Večernje novosti / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com