Stručnjaci pekinškog Univerzitetskog naučno-zdravstvenog centra i britanskog Univerziteta Oksford ističu da su jaja u ishrani veoma dobra za ljudsko zravlje.
Njihovo istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog jajeta dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca.
Osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za 25 odsto manju verovatnoću od srčanog udara, u odnosu na one koje ih ređe konzumiraju. Takođe, oni koji prosečno pojedu pet jaja nedeljno imaju 12 odsto manju verovatnoću da obole od srčanih bolesti.
Istraživanje je sprovedeno u Kini na uzorku od više od 400.000 zdravih ljudi, starosti između 30 do 79 godina, prenosi portal B92.
Na početku istraživanja 13,1 odsto učesnika svakodnevno su jeli jaja, dok ih 9,1 odsto učesnika uopšte nije konzumiralo ili su to retko radili.
Naučnici su devet godina kasnije uporedili podatke i otkrili da je, među učesnicima istraživanja zabeleženo 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9.985 slučajeva smrti, kao i 5.103 srčanih udara.
Oni koji su jeli najmanje jedno jaje dnevno generalno su imali manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, imali su i 26 odsto manji rizik od srčanog udara, kao i 28 odsto manje šanse da bi od njega mogli da umru.
– Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala i dobrih masnih kiselina, ali to ne znači da bi samo trebalo znatno povećati količinu jaja u ishrani. Važna je celokupna ishrana i životni stil, jer je nerealno očekivati da bi samo jaja mogla da naprave razliku – zaključio je profesor kardiovaskularne medicine Tim Čiko.
Izvor: B92 / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com