Ин мемориам: Драгутин Карло Костелац (1936-2021)

Након краће болести, од последица корона вируса, у суботу (06.11.), у осамдесетшестој години живота, преминуо је угледни грађанин општине Бачка Паланка, Драгутин Карло Костелац.

Драгутин Карло Костелац (14.09.1936. – 06.11.2021.) је рођен у Богојеву, на обали Дунава. Био просветни радник, велики заљубљеник у спорт, хуманиста, заљубљеник у Дунав и природу, добровољни давалац крви, кајакашки судија, као и аутор три публикације.

Тешко је набројати шта је све учинио за добробит спорта и развоја наше средине. Пожелео је добродошлицу првој рукометној лопти, метафори за почетак бачкопаланачког спорта. Играо је рукомет, гимнастику и вишебој.

Од 1955. до 1960. био боксер и вежбач на справама у секцијама бачкопаланачког соколског удружења, а затим и рвач грчко-римским стилом у новосадској Славији, током студија на Филозофском факултету.

Био је страствени риболовац. У више наврата председник Удружења спортских риболоваца „Шаран“ Бачка Паланка и доживотни почасни председник удружења.

Заједно са још тројицом ентузијаста, оснивач је Кајак клуба Синтелон (данас ККК „Таркетт“), први председник клуба и доживотни почасни председник клуба.

Аутор је монографије „Кроз таласе до звезда“ поводом 40 година кајакашког спорта у Бачкој Паланци. Аутор је и монографије „Златно, златније, најзлатније“ поводом 50 година кајакашког спорта у Бачкој Паланци. Коаутор публикације „Споменица великанима Паланке (прича о Милану Јанићу)“, заједно са Леонардом Неметом.

Био је дугогодишњи члан председништва Рукометног клуба Синтелон.

Драгутин Карло Костелац је награђиван: Плакетом Савеза физичке културе за постигнуте резултате и допринос развоју физичке културе, Признањем Кајакашког савеза Србије за животно дело (2018). Добитник је Октобарске награде Општине Бачка Паланка 2018. године за постигнуте резултате у области спорта. Носилац је награде Црвеног Крста Бачка Паланка за 164 добровољна давања крви. Добитник је признања за развој кајакашког спорта и ККК „Таркетт“.

Изгубили смо великог човека. Хвала му за све! Редакција БАП ВЕСТИ упућује искрено саучешће породици.

Сахрана Драгутина Карла Костелца одржаће се у среду (10.11.) у 12 часова, на Градском гробљу у Бачкој Паланци.