И Бачка Паланка подиже споменик најомиљенијем владару

БАЧКА ПАЛАНКА: У центру Бачке Паланке биће постављен споменик Краљу Петру Првом, а фоторепортер „Дневника“ Бранислав Лучић први је снимио макету у гипсу будућег споменика.

Споменик је рад академског вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца, а биће постављен у парку испред седишта општине Бачка Паланка, ближе пешачкој стази. Тако ће најомиљенији српски владар становати у својој улици, јер главни паланачки шор носи његово име. Иницијатори идеје за подизање споменика, професор др Светозар Бошков, ванредни професор Филизофоског факултета у Новом Саду и др Предраг М. Вајагић, председник Друштва наставника историје у Бачкој Паланци, објашњавају да ће споменик бити висок 4,5 метра. Од тога, два метра припадају постаменту од црвеног мермера, квадратног облика у основи 1,40х1,40 метара. На постаменту ће бити постављен бронзани кип Краља Петра Првог Карађорђевића у свечаној униформи са шубаром на глави, висине око 2,5 метара у стојећем ставу, а гледао би на главну улицу Бачке Паланке. На постаменту би са све четири стране били натписи.

На северној страни било би исписано: „Краљ Петар И Карађорђевић 1844-1921“. На јужној страни био би грб Краљевине Србије. На источној страни предвиђен је натпис: „Споменик подижу грађани општине Бачка Паланка у години обележавања стогодишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији“. На западној страни биће написано: „Косово, Метохија, Стара Србија, Бачка, Банат, Срем“. Око споменика биће направљен пролаз ширине два метра поплочан бехатоном, биће постављене две клупе и све ће бити повезано са шеталиштем дуж главне улице.

Председник Одбора за изградњу споменика мр Мирослав Сићевић потврдио нам је да данас долазе мајстори који треба да монтирају споменик, односно, утврде прецизну локацију где ће споменик бити постављен.

– По нашим сазнањима споменик је у фази ливења, а највероватније да ће бити завршен и постављен у центру нашег града до краја ове године, али тачан датум биће објављен благовремено – рекао је Сићевић.

Извор: Дневник.рс / Фото: Дневник.рс