Neke namirnice možete svakodnevno konzumirati i tako smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.
Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrti u svetu godišnje, a procenjuje se da će do 2030. godine uzrokovati 23 miliona smrti.
„Zdravije srce povezuje se s ishranom, vežbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti“, izjavila je dijetetičarka Suzi Burel, prenosi Index. Ona otkriva koje namirnice treba svakodnevno konzumirati za zdravije srce.
1. Voće i povrće
Banane, spanać, brokula i krastavci prepuni su kalijuma, a takva ishrana se povezuje sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.
„Neka vam cilj bude pojesti u danu nekoliko voćki i barem dve do tri vrste povrća“, napominje Burel.
2. Orašasti plodovi
Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.
Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.
3. Vlakna
„Vlakna iz mahunarki i voća, najpre jabuka i banana, snižavaju nivo ‘lošeg’ holesterola“, kaže Burel i savetuje da te namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane.
4. Prirodne masnoće
Dijetetičarka savetuje da izbegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.
5. Riba
Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, sveža tuna i sardine, prenosi N1 Hrvatska.
„Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce“, poručuje Burel.
Autor: N1 Hrvatska