“GRADSKO ZELENILO”: Uskoro selidba u novi prostor

Svi objekti na Temerinskom putu, u blizini Najlon pijace, su gotovi, a ostalo je da se završe još unutrašnje saobraćajnice.

Očekuje se da preseljenje rasadnika “Gradskog zelenila” počne za dvadesetak dana. Prva će se preseliti mehanizacija, čiji je veći deo već nekoliko meseci u Luci Novi Sad.

– Posle toga sledi seoba svih ostalih organizacionih jedinica: uprave, dendrologije i cvećarstva, stolarske radionice i građevinske operative. Staklenik sa stare lokacije na Futoškom putu je preseljen, a sledi postavljanje novih plastenika i uređenje prostora za proizvodnju komposta – rekao je za “Dnevnik” savetnik direktora JKP “Gradsko zelenilo” Ivan Nožinić.

Sav biljni otpad s terena koristiće se u tri svrhe: grejanje rasadnika, proizvodnju komposta i malča. Za svaki slučaj, novi rasadnik poseduje i rezervnu toplanu na gas, koja će se uključivati samo u periodima kada eventualno bude manjkalo biomase. Obe toplane poseduju filtere urađene po propisanim standardima, tako da zagađenja vazduha neće biti.

– Zbog visokih troškova grejanja u starom rasadniku, gde je kao energent korišćen gas, naše preduzeće poslednjih nekoliko godina nije bilo konkurentno u proizvodnji cveća. Sada će situacija biti upravo obrnuta: “Gradsko zelenilo” će postati veleprodajni centar cveća, iz kojeg će moći da se snabdeva ceo region – istakao je Nožinić.

Po njegovim rečima, od novog rasadnika veliku korist imaće i građani Novog Sada, posebno Vidovdanskog naselja, jer je na prostoru rasadnika do pre samo nekoliko meseci bila ogromna divlja deponija, najviše građevinskog materijala, koji su nalazili i na tri metra dubine.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu “Dnevnika”.

Izvor: Dnevnik / Fotografija: Ilustracija/JKP “Gradsko zelenilo”

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.