Двеста радних спорова већ деценију чека пресуду

Пред српским судовима 2017. водило се 74.000 радних спорова. Радници правду чекају и по неколико година, а један од разлога је и што се том материјом бави свега 285 судија.

Због тога су, како преноси РТС, синдикати тражили оснивање специјализованих судова рада, чија је добра пракса потврђена у многим европским државама.
Незаконит отказ, неисплаћена зарада и мобинг – најчешћи су разлози спорења радника и послодаваца. Асоцијација слободних и независних синдиката пред судовима тражи правду за 58 чланова. Најтежа је, кажу, борба с временом.
„Одредница да радни спор траје шест месеци је укинута изменама Закона о раду, мада то не значи ништа, јер није ни било поштовано. Сада закон само каже да се спорови решавају хитно. У просеку, радни спорови трају четири године, а заиста постоји велики број случајева где трају дуже од деценије“, каже Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.
Адвокат Иван Станикић наводи да је по правилу тужени привредно друштво, односно правно лице, коме се врло лако доставља позив.
„Виђено је да постоји једно вештачење, барата се само са документима, има услова да се за три-четири рочишта све заврши“, каже Станикић за РТС. Велики јаз између теорије и праксе смањило би, верују, оснивање судова рада.
„Један судија не може да суди и кривицу и радни спор и привреду, он мора да буде уско специјализован. Они у принципу лоше познају област радних спорова, треба им више времена да уђу у материју“, указује Ранка Савић.
„Увођење судова нове надлежности подразумева измену организације мреже судова, законе које то уређују, као и обезбеђивање нових запослених, који би радили у судовима нових надлежности. Узимајући све у обзир, евентуално успостављање судова специјализованих за радне спорове захтевало би дужи временски период“, кажу са друге стране у Министарству правде.
У међувремену, о брзини решавања спорова пресуђује срећа. Више од 200 предмета напунило је деценију и чека првостепену пресуду.
Извор: РТС / Фото: Пиxабаy