Два посла у Србији ради скоро 200.000 људи

Foto: Pixabay

Два посла у Србији ради 195.000 људи, показују најновији подаци Европског статистичког завода.

У последњих осам година тај број се у нашој земљи повећао за 80 одсто што је Србију поставило на готово сам врх листе која показује тренд раста радника који имају додатни посао.

Број људи који раде два посла повећан је од 2010. у готово свим земљама ЕУ – не додуше тако драстично као што је то случај у Србији, већ за 13,8 одсто у просеку.

У Србији је у последњих девет година број радника који има додатни посао повећан за 79,9 одсто и то када говоримо о запосленима који имају између 15 и 64 година, односно за 80,7 одсто уколико говоримо о годишњој доби од 15 до 74 године.

Евростат наводи и да је у Србији много више људи који су спремни да раде два посла него што је то случај у Аустрији, Белгији и Црној Гори. С друге стране, број људи који раде два посла мање од Србије има у Француској, Норвешкој и Великој Британији.

Податак о великом броју људи који ради два посла у Србији, не чуди професора Економског факултета у Београду Владимира Гречића.

„Месечна потрошачка корпа у Србији нешто је већа од просечне зараде, што говори да је људима потребно да раде више послова како би могли да преживе. Већина људи, дакле, има мање прихода од онога колико им треба да би могли да покрију животне потребе. Такође, много грађана у Србији је задужено у банкама – кредитима су куповали станове или аутомобиле, те им једна плата никако не може бити довољна да покрију и дуг и основне трошкове живота“, каже за „Блиц“ Гречић и додаје да је слична ситуација у многим развијеним земљама у свету.

Гречић као трећи разлог за раст броја грађана који имају додатни посао наводи и раст цена, па како тврди, основна примања не успевају „да их испрате“.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца и Социјално-економског савета за РТС каже да је врло значајно да пратимо ова истраживања, али и подсетио на стару изреку: „Статистика наша дика, што желимо то наслика“.

„Ако бисмо гледали које су земље испред нас, које су још марљивије, видели бисмо да су то оне земље где недостаје радна снага, а има довољно посла. Значи, то је одговор на ову статистику“, рекао је Атанацковић.

Каже да се може рећи да је мука натерала наше грађане да раде два посла.

„Чињеница је да смо последњих година значајно смањили незапосленост, али и годинама уназад немамо довољно извршилаца у одређеним пословима тако да наша привреда има великих проблема да обезбеди квалификоване раднике“, додао је Атанацковић.

Међутим, два посла најчешће раде и Немци и Французи, а Атанацковић каже да је увек изазов зарада.

„Када погледамо какве су наше плате а какве на западу Европе, онда бисмо се чудили како то када неко има плату која је у односу на наш неки просек три, четири пута већа да и ту налази потребу да још негде ради. Међутим, чињеница је да је тамо живот неупоредиво скупљи“, рекао је Атанацковић.

Србија предњачи и у овим показатељима – радни век је продужен за 3,4 године, али сада се ради од 15. до 74. године.

„То је питање понуде и тражње. Некада нисмо имали тако развијено тржиште рада па је онда то било много уређеније и мање више је свуда било слично. Сада уколико је предузетнику потребно да ангажује неке који су му значајни, а посебно из овог угла да немамо довољно обучених извршилаца, онда је нормално да се стимулишу ти људи који су већ за пензију да остају дуже“, навео је Атанацковић.