Држава дискриминише мајке које зарађују више од три просечне плате?

Закон о финансијској подршци породици са децом дискриминише жене које месечно зарађују више од три просечне плате, кажу у Центру за маме.

У Скупштини Србије одржана је јавна расправа о нацрту Закона о родној равноправности. На скупу је између осталог било речи и о радним правима жена које желе да заснују породицу. Према најавама, овај закон ће их штитити. Међутим, да ли их један други закон дискриминише? У питању је Закон о финансијској подршци породицима са децом, који предвиђа да породиља месечно може да „заради“ највише три месечне плате. Шта то значи?
Уколико сте жена или партнер жене која зарађује месечно више од 1.260 евра – тај новац нећете имати и током породиљског одсуства зато што је држава предвидела да највећа накнада коју је могуће примити у том периоду износи три просечне зараде – у априлу је она била 416 евра, дакле, у збиру је то 1.248 евра, односно нешто мање од 150.000 динара месечно, пише Н1.
Јована Ружичић из Центра за маме сматра да је то дискриминација. „Држава високообразованим женама које су у најбољој финансијској позицији, односно које имају највеће плате поручује да не треба да рађају”, упозорава она.
Да су жене са зарадама већим од три просечне сада дискриминисане тврди и народна посланица Татјана Мацура, која је амандманом покушала да врати старо – односно накнаду која је могла да буде до пет просечних плата. Амандман није прошао.
„Свакако да није фер, из простог разлога те жене, кад су примале пун износ својих зарада – њихови послодавци и оне су уплаћивали уредно порезе и доприносе овој држави и самим тим сигурно заслужиле да примају пун износ своје плате коју су примале док се нису одлучиле да имају дете“, објашњава Мацура.
Заслужују, али није могуће, одговара ресорни министар Зоран Ђорђевић, који за Н1 каже да је закон морао бити промењен, зато што је било драстичних злоупотреба – послодавци су у договору са трудницама, каже, „нагомилавали“ зараде које нису биле реалне.
„То је оно што је, да кажем, мањкавост, али шта ћете. Више морамо сада да обратимо пажњу на људе који то злоупотребљавају“, рекао је Ђорђевић.
На питање Н1 да ли је такво решење праведно, министар је одговорио: „Више није праведно оно што ти људи раде“.  Ти људи треба да буду санкционисани, а не породиље, каже Јована Ружичић.
„Ако држава зна да постоји тај проблем, треба да га реши не тако што ће казнити жене које уредно плаћају порезе, него тако што ће казнити оне, ако заиста постоје такви, који покушавају те законе да прилагоде у сопствену корист“, поручује она.
Такав такав је – у Закону о финансијској подршци породицама са децом поменути члан остаје. До бољег решења.
Извор: Н1