Др Данијела Ранчић: Ово свака жена треба да зна! (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Србија се налази међу првим земљама у Европи по стопи смртности и обољевања од карцинома грлића материце. Током прошле године од овог рака, који је у нашој земљи чинио 14,5 одсто укупних нових малигних обољења, у Србији је умрло више од 550 жена.

Забрињавајућ је податак да велик број жена у Србији не иде редовно на превентивне гинеколошке прегледе или одлазе тек онда када примете одређене промене или непријатности. Рак грлића материце је излечив уколико се открије на време.

Превентивни гинеколошки преглед укључује преглед на гинеколошком столу где се врши визуализација грлића материце, узима се папа брис, потом следи бимануелни гинеколошки односно палпаторни преглед и затим ултразвук.

Када је потребно извршити први гинеколошки преглед и колико често, како се може спречити развијање карцинома грлића материце? Шта је Папаниколау тест а шта је то Хумани папилома вирус и како се може излечити, биле су неке од тема о којима смо разговарали са докторком  Данијелом Ранчић – спец. гинекологије и акушерства, Дома здравља „Др Младен Стојановић“ из Бачке Паланке.