Ђукић Дејановић: Нема новца за минималац за породиље

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да држава нема финансијских могућности да изједначи породиље тако да свака прима минималну зараду док је на породиљском одсуству.

Министарка је тако, одговарајући на питања новинара, прокоментарисала предлог Иницијативе „Маме су закон“ о увођењу обавезног минималца за породиље којим би се регулисало да ниједна породиља у Србији не би смела да прима мање од минималне зараде за време породиљског одсуства.

Ђукић Дејановић је навела да финансијска средства којима располаже држава налажу да се прави разлика између породиља које су радиле неколико месеци или неколико година.

„Сагласна сам да треба водити рачуна о достојанству примања, али немамо могућности да изједначимо све жене“, рекла је министарка.

Сматра да, будући да се шири обим права и повећава број жена које примају надокнаде, треба узети у обзир и систем праведности, а не, како каже, „само жеље да надокнаде не буду јако ниске“.

„Породиља која је радила неколико месеци можда је оштећена за 1.000 динара месечно, што свакако није мало, али она по другим основама добија значајно више него што је имала до сада“, навела је министарка.

Подсећамо да је Иницијатива „Маме су закон“ најавила да долази у Нови Сад, након што посланици владајуће већине поново нису усвојили предлог да се расправља о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Аутор: Бета / Фото: Пиxабаy