Deset stvari koje restorani rade kako bi uštedeli

0
555

Kad jede u restoranima, većina ljudi očekuje pažljivo pripremljen obrok od kvalitetnih sastojaka, ali praksa je često drugačija. Restorani neretko koriste trikove kako bi uštedeli novac, a neki od njih su prilično odvratni.

1. Podgrevanje hrane

Niko ne voli predugo da čeka porudžbinu pa brzina pripreme hrane bitno utiče na uspešnost nekog restorana. Bez obzira da li je u restoranu gužva ili mirno, kuvar obrok mora da pošalje za sto u najkraćem mogućem roku, pa se često dovijaju tako da unapred spreme određena jela i pre posluživanja ih samo podgreju u mikrotalasnoj i dekorišu pre posluživanja.

2. Posluživanje hrane s isteklim rokom

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se često dogodi da poslužuju hranu kojoj je istekao rok trajanja i nadaju se da neće biti nikakvih posledica.

3. Hranu ne čuvaju u prikladnim uslovima

Meso i morski plodovi ne čuvaju se uvek na prikladnoj temperaturi. Takođe se može dogoditi da ostanu bez struje, pa im frižideri duže stoje isključeni ili je hrana predugo smrznuta. U nekim restoranima se takva hrana ipak poslužuje bez obzira na zdravstvene rizike.

4. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi često prosipaju hranu po stolnjacima, a za restoran nije isplativo da pere stolnjake i ubruse nakon svakog gosta, pa mnogi najčešće samo očiste vidljive mrlje i vrate ih na sto.

5. Prljavo suđe

Pranje suđa uručno ili mašini za pranje sudova dugo traje i nije baš jeftino pa u nekim restoranima tanjire samo isperu, obrišu i ponovo poslužuju u njima.

6. Radnici ne nose rukavice

Budući da su radnici u restoranima jako zaposleni, a najčešće imaju malu platu i nisu dovoljno edukovani, sigurnost im nije uvek na prvom mestu. Često se događa da hranu diraju golim rukama koje nisu čak ni oprali od baratanja prethodnim jelom. Istraživanja pokazuju da čak u 40 odsto restorana radnici jednostavno obrišu ruke o kecelju.

7. Bolesni radnici

Manjak slobodnih dana za osoblje u restoranima ponekad znači da ih radnici neće iskoristiti za oporavak od bolesti, već će na posao doći i kad su bolesni iako postoji opasnost da prošire zarazu.

8. Presipanje kečapa

Kad u boci ostane malo kečapa teško ga je istisnuti, ali ne žele ni da ga bace, pa najčešće samo pretoče ostatke u novu bocu. Možda vam se to ne čini tako velikim grehom, ali takvo presipanje iz više boca može značiti veću cirkulaciju bakterija. Setite se samo koliko ljudi je diralo tu bocu, a da nije pre toga opralo ruke.

9. Poslužuju grickalice koje je već neko jeo

Na nekim mestima će vam dok čekate hranu doneti grickalice poput pereca. U većini restorana ih drže u jednoj posudi, a kad neko ne pojede svoje grickalice, ostatak jednostavno vrate u posudu iz koje ih ponovo zagrabe za narednog gosta.

10. Poslužuju hranu koja im je ispala na pod

To ćete možda ponekad učiniti i kod kuće, ali nije potrebno isticati koliko se više bakterija nađe na podu restoranske kuhinje u poređenju s vašim kuhinjskim podom.

Autor: Index.hr / Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.