Bračni par Škorić iz Mladenova obeležio „zlatnu svadbu“

0
376

MeĐU GOSTIMA I IRAC ANDRY O’ NEAL

Na dan venčanja 9. juna, Veselinka i Rade Škorić proslavili su u Mladenovu pola veka zajedničkog života. „Zlatna svadba“ obeležena je skromno, bez velike pompe u prisustvu dvadesetak gostiju koji su stigli sa različitih strana sveta. Među gostima posebno mesto su imali Radetov brat Jovo i njegov prijatelj Irac Andry O’ Neal, koji su specijalno za ovu priliku stigli iz Engleske.

Rade i njegova supruga Veselinka, koju svi zovu Veska, rođena Jergić, upoznali su se kod Veskine kume Katice, krajem maja 1968. godine. Bila je to istinska ljubav, ljubav na prvi pogled, jer su se njih dvoje samo dve nedelje nakon upoznavanja , jedno drugom zakleli na ljubav do groba.

– Početak našeg zajedničkog života bio je zaista lep. Nakon venčanja živeli smo u Futogu, kao podstanari, ali nam to nije ni malo smetalo da naše porodično gnezdo svijemo baš onako kako smo želeli. Godinu dana nakon venčanja rodila se ćerka Dragana, a dve godine kasnije i sin Dejan. Odmah nakon Dejanovog rođenja, u avgusti 1971. godine smo iz Futoga doselili u Bođane, gde je Veska inače živela pre udaje – prvi je reč uzeo Rade.

Nova stranica u životu porodice Škorić, počela je da se ispisuje 1973. godine, kada su kupili stan u centru Bačke Palanke, pa su iz Bođana došli da žive u ovoj varoši.

– Kada smo doselili u Bačku Palanku, deca su bila veoma mala pa sam brigu o njima uglavnom vodila ja, jer je Rade zbog posla bio mnogo odsutan. Oboje naše dece bili su dobri đaci, tako da sa te strane nismo imali problema. Svako od njih je birao sebi put, a ja i suprug smo ih na tom putu samo podržali, kako bi na njemu istrajali. Ćerka je završila Višu tehničku školi, a sin saobraćajni fakultet. Međutim, Radetu i meni je mnogo značajnije od toga šta će završiti, bilo da od njih stvorimo prave ljude, što je svakako najteži „posao“ u životu svakog roditelja. Nadam se da smo u tome uspeli, ali nije naše da o tome sudimo – nadovezala se Veska, na priču svog supruga Radeta.

Radeći različite poslove, Rade je ceo radni vek u trajanju od 40 godina proveo u ATP Vojvodina. Veliku podršku i razumevanje tokom čestih odsustvovanja od kuće , imao je u supruzi. Veska je bila čvrst oslonac i temelj njihovog domaćinstva tokom proteklih godina, što je svakako jedan od razloga njihovog 50 – godina dugog zajedničkog života.

Harmoničan i skladan brak, uz mnogo tolerancije i međusobnog uvažavanja istakli su gotovo u glas Veska i Rade,, recept su dugovečnosti svakog pa i njihovog braka.

-U svakom pa i našem braku bilo je trzavica, problema i poteškoća. Nastojali smo i najčešće uspevali, da ih zajedničkim snagama rešimo. Smatrali smo da je to pravi put kako bi stalno išli napred, što se na kraju pokazalo kao tačno. Iza nas je pedeset godina braka koje su protekle kao jedan tren, vereovatno zato što smo tokom svih ovih godina živeli skladno i lepo, tako da nam sada izgleda kao da smo se pre neki dan venčali. Za dug i uspešan brak veoma je važna i tolerantnost. Popuštanja mora da bude u protivnom, bračna zajednica ili ne traje ovako dugo ili dolazi do razlaza supružnika. Uz sve ovo mora da postoji i međusobno poverenje. Sumnja i neverica ne donose nikom dobro. Sve probleme smo rešavali i rešavamo dogovorom. Nas dvoje smo jedna veoma dobra kombinacija, jer se međusobno veoma dobro dopunjujemo. Prepreka u našem braku nije bila ni naše veoma kratko poznavanje pre odlaska kod matičara – istakli su Škorići.

Kao glava porodice, Rade je bio i ostao ličnnost koju su ukućani uvažavali i respektovali, njegova reč se slušala, a i danas se sluša. Između ostalog i tu treba tražiti razloge uspešnosti i dugog trajanja braka Veske i Radeta Škorića. Hendikep u njihovom zajedničkom životu, nije bila ni njihova mladost kada su stupili u brak. Rade je u bračnu zajednicu stupio sa 22, a Veska sa devetnaest godina.

Na obeležavanju „zlatne svadbe“ Škorićevih, iz Mančestera gde žive , stigle su specijalno za ovu priliku, Radetov brat Jovo i njegov prijatelj Irac Andrv O’ Neal. Ircuse mnogo dopalo Mladenovo, a posebno srpski mentalitet, koji je kako je rekao veoma sličan Irskom. Na proslavi je bola i jedna od dve Veskine i Radetove unuke – dvanaestogodišnja Sofija. Starija unuka Marija, rođena 2001. godine zbog obaveza u školi izostala je sa ovog skupa.

Veska i Rade svoju „zlatnu svadbu“ su provelio u dobrom raspoliženju, u društvu onih koje vole i onih koji ih vole. Njihov dom u Mladenovu u Ulici Sime Šolaje broj 20, u koji su se uselili 2005. godine nije 9.juna imao previše gostiju, ali je bio pun ljubavi, kojom je bračni par Škorić biookružen tokom svih godina njihovog dosadašnjeg zajedničkog života.

PIŠE: Mile Đ.Kremenović

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.