Бачкопаланчани, срећна слава! (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Српска православна црква и њени верници прослављају празник рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан. 


Седмог јула се обележава храмовна слава у Бачкој Паланци, а како је протекла прослава, али и нешто више о обичају плетења ивањданских венчића, говорио је свештеник Стевица Илић.

Јован се назива Крститељем, јер је у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа, као и Претечом, јер је најављивао долазак Христов и позивао људе на покајање.

Овај светитељ рођен је од старијих родитеља – оца, свештеника Захарија и мајке Јелисавете, Богородичине рођаке.

Када је Јелисавета остала трудна, Захарије је занемео. Када се родио Претеча, од његовог оца Захарија је затражено да на плочици напише име детета и када је он написао синовљево име, истог часа је проговорио.

Као млад Јован је отишао у пустињу где се хранио корењем и дивљим медом. У проповедима је критиковао морално посрнуће својих савременика, позивајући их да се покају и врате животу по Божијим законима.

Он је крштавао људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом светим и огњем“.

Јована Претечу је погубио јудејски краљ Ирод.

Десна рука Јована Крститеља, којом је крстио Господа, чува се као највећа реликвија, уз део Часног крста и мошти Светог Петра Цетињског, у Цетињском манастиру.

Свети Јован Претеча и Крститељ једна је од најчешћих крсних слава у нашем народу. Данашњи велики празник слави се и као дан кумстава и побратимстава. У нашем народу и данас се кумство изузетно цени поштује и често се каже: „Бог на небу, кум на земљи“.