Бачкопаланачки ђакон Дувњак о Светом Сави (ВИДЕО)

Prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj

Свети Сава, рођен као Растко Немањић око 1175. године у месту Рас, сматра се једном од најважнијих личности у историји Србије. 


Први српски архиепископ и просветитељ био је познат по својој мудрости и доброти. Данас Српска православна црква слави Саву као свеца, 27. јануара по грегоријанском календару, на дан када Сава Немањић умире 1236. године у Трнову. Такође, Савиндан је проглашен школском славом.

Мошти Светог Саве биле су веома поштоване. Људи су одлазили на ходочашћа у манастир Милешеву где су се мошти налазиле од Савине смрти па све до 1594. године када их је на Врачару у Београду спалио Синан-паша.

Вођен мишљу да ће чином спаљивања Савиних моштију, угушити православну веру код Срба, Синан-паша је на овај начин само појачао веру и поштовање према Сави. Мошти нису у потпуности изгореле јер је остао један делић руке који се и данас налази у манастиру Милешеви. Сави.

Епархија Бачка има благослов да честицу моштију Светог Саве држи у цркви која се налази на Новом Насељу у Новом Саду и која је њему и посвећена.