Ako imate više zrelih jagoda nego što možete da iskoristite pre nego što propadnu, zamrzite ih. Naši eksprerti za kuhinju savetuju kako da zamrznete jagode tako da im sačuvate ukus bez obzira kada ćete ih kasnije koristiti.
Put koji jagode pređu od mesta gde su ubrane do lokalnih prodavnica je teško putovanje sa slatkim krajem. Ali ponekad mi uzmemo više jagoda nego što možemo pojesti. Ako ne želite da pravite sebi dosta posla sa pripremanjem džema, evo jednostavnog rešenja: Zamrznite ih.
Kako zamrznuti jagode
Kada ih zamrznete pravilno, one će sačuvati sve hraniljive sastojke i kvalitet, a ostaće prisutani i njihov ukus kao i nutritivne vrednosti. Zapamtite da one promene boju, jagode postanu tamnije, i njihova tekstura bude mnogo mekša, tako da ne trebati da jagode koje su zamrzute pa odmrznute imaju isti izgled kao kad su bile sveže. Ipak, ne brinite postoji mnogo recepata u kojima one mogu da budu odlično upotrebljene.
Korak 1
Pripremite jagode
Izaberite jagode koje su tamno crvene, čvrste i potpuno zrele. Operite i osušite jagode pažljivo, odvojte stabljike i kapice. Suve jagode stavite na poseban papir.
Pročitajte i: Kako da napravite savršene ćufte
Korak 2
Zamrznite ih
Jagode možete zamrznuti cele, polovine ili izdrobljene, sa ili bez šećera.
Jagode koje nisu slatke prvo zamrznite na odvojenom papiru, na plehu za pečenje. Kad su se zamrzle odvojte svaku jagodu pojedinačno i popakuje ih u vrećice za zamrzivač. Pokušajte da ostavite što više vazduha u kesici kako se jagode ne bi slepile jedna za drugu.
Da bi jagode bile slađe, plodove prepolovite ili isecite u posudu. Pospite svaku šaku bobica sa pola šolje šećera, pa promešajte da bi se šećer istopio. Lagano ih poravnajte i stavite da se zamrznu u zamrzivač.
To bi bilo to. Zar nije lako?