Ovogodišnja „Raštanijada“, koja je organizovana u okviru Petrovdanskih svečanosti okupila je veliki broj ekipa i posetilaca. Iako je meteoalarm pokazivao temperaturu bliže 40, posećenost je bila veća nego prethodnih godina.
O raštanu i ovogodišnjoj Raštanijadi koja se održava od 2007. godine, razgovarali smo sa Jovanom Ilićem, predsednikom mesne zajednice Gajdobra i prof. dr Jovom Radošem. Pogledajte video prilog!
Čuvanje običaja kuvanja raštana samo je jedna od više aktivnosti u okviru Petrovdanskih dana kojima se obeležava hramovna i slava sela. Dok se raštan čorba krčkala, a ekipe hladile pivom uz živu muziku, na stadionu malih sportova trajala su takmičenja u višeboju.
Kod ocenjivanja jela procenjuju se izgled, ukus i raskuvanost. Nakon pet sati tihog kuvanja raštana, žiri je proglasio i ovogodišnje pobednike:
Prvo mesto: Magacin „Aling Conel“
Drugo mesto: „Hercegovci“ Novi Sad
Treće mesto: „Zavičajno udruženje Hercegovaca“ Subotica.
U video prilogu korišćene su fotografije i video zapisi Nikole Janičića.