Kuvani kukuruzi ili purenjaci, kako ih još u Srbiji zovu, omiljena su poslastica mnogima a ono što mnogi ne znaju je koliko su zapravo korisni i zdravi.
Međutim, da bi se očuvala sva lekovita svojstva kuvanog kukuruza vrlo je bitno da ne pravimo sledeću grešku!
Kada kuvamo purenjake mi sa klipova skidamo kukuruznu svilu, one “dlačice” koje je gotovo nemoguće sve počupati. I u tome je, zapravo, najveća greška jer postoje 4 vrlo bitna razloga zbog kojih treba ostaviti svilu na kukuruzu i pojesti je zajedno sa njim.
– Snižava nivo šećera i holesterola u krvi;
– Sprečava nastanak kamenja u bubrezima;
– Deluje kao prirodan diuretik i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma;
– Obiluje kalijumom, koji podstiče zgrušavanje krvi.
Ako ne možete da jedete kukuruznu svilu zajedno sa kukuruzom, konzumirajte je na sledeći način:
Odvojite svilu od kukuruza i prokuvajte u malo vode. Procedite, pa kad se ohladi, popijte kao čaj.
Napomena: Čaj od kukuruzne svile ne preporučuje se trudnicama, jer može da dođe do preranih kontrakcija.