Затворена по једна трака у тунелима Предејане и Манајле, и даље непознато колико је Коридор 10 коштао

Foto: Koridor 10

Месец дана од када је највиши државни врх присуствовао свечаном отварању Коридора 10, дошло је до привременог затварања појединих трака.

Како су саопштили Коридори Србије, по једна трака у тунелима „Предејане“ и „Манајле“ биће привремено затворена због обављања завршних тестирања у свакој од тунелских цеви.

Ова компанија образлаже да је до тестирања дошло сада, јер их је једино могуће обавити под саобраћајем и да се ради о тестирању одређених сценарија која подразумевају аутоматску детекцију појединих врста инцидената.

„Завршно тестирање трајаће најдаље до 25. јуна ове године, након чега ће бити успостављен нормалан режим саобраћаја. Напомињемо да се завршно тестирање врши са циљем да и током туристичке сезоне сви системи у тунелима функционишу беспрекорно“, навели су Коридори.

Инсајдер подсећа да је после више од две деценије средином маја саопштено да је завршен цео Коридор 10. Представници власти, међутим, до данас нису саопштили колико је Коридор 10 на крају коштао грађане Србије.

Члан Скупштине Коридора Србије Ненад Иванишевић, гостујући у Инсајдер дебати, рекао је да се Србија у кредитима задужила најмање милијарду евра, али да процена коначних трошкова тек треба да се уради.

Изградњу ове деонице аутопута дуге око 300 километара пратили су бројни проблеми, злоупотребе и стално померање рокова. Само један део тог пута је деоница кроз Грделичку клисуру, чија је изградња, судећи по данас познатим информацијама, увећана за најмање 110 милиона евра.