Zabrinjavajuć procenat maloletnika koji zlostavljaju životinje

143

Od 2006. do 2017. godine zbog krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja u Srbiji je prijavljeno 1.788 punoletnih osoba, podaci su Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama Orka.

Od tog broja, javno tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv 350 ljudi, a sud je krivim proglasio 246 osoba – 239 muškaraca i sedam žena. Poslednja presuda za ubijanje i zlostavljanje životinja izrečena je u ponedeljak u Osnovnom sudu u Obrenovcu.

M. Đ. (21) i K. P. (34) iz Beograda osuđeni su na devet, odnosno sedam meseci zatvora, pošto su proglašeni krivim za mučenje i ubistvo psa, kao i prenošenje tog čina putem društvene mreže. Istom presudom, okrivljenima je produžen pritvor u kojem su od 29. decembra prošle godine, kada su uhapšeni.

Za krivično dele ubijanja i zlostavljanja životinja zakonom je zaprećena novčana ili kazna zatvora do godinu dana. Ali nije zabeleženo da je neka osoba u Srbiji osuđena na maksimalnu kaznu. S druge strane, novčane kazne se kreću između 10.000 i 100.000 dinara, piše Politika.

U organizaciji Orka smatraju da struktura izrečenih sankcija u poslednjih deset i više godina ukazuje na prilično blagu kaznenu politiku za ovu vrstu krivičnog dela.

„Interesantno je da je, za sve ove godine, rad u javnom interesu kao sankcija irečen samo jednom. Ovo svedoči o slabo raširenoj praksi sudova da donose ovakve odluke, iako bi za ovu vrstu krivičnog dela rad u javnom interesu u velikom broju slučajeva bio najsvrsishodniji, naročito ako bi bio usmeren na brigu i negu životinja. Stupanjem na snagu novih odredaba Zakona o krivičnom postupku, u poslednjih nekoliko godina masovnija je primena instituta odlaganja krivičnog gonjenja od strane javnih tužilaca. Iako odredbe zakona obavezuju tužioca da ispita mogućnost primene pomenutog instituta, mislimda odlaganje krivičnog gonjenja u slučaju krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja nije primereno“, smatra Levir Burazerović, direktor Orke.

Treba imati na umu i da kod krivčnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja veliki broj počinilaca ostane neotkriven i neevidentiran.

Izveštaji Orke, odnosno struktura obrađenih predmeta koje građani njima podnose, ukazuju na veliki broj zlostavljanja i ubistva životinja, a uočava se tendencija blagog, ali konstantnog rasta.

Na osnovu analize Orke, ljudi životinje najčešće fizički zlostavljaju (52 odsto), sledi zanemarivanje (32 odsto), psihičko zlsotavljanje (13 odsto), pojave hordašenja (dva odsto) i seksualno zlostavljanje (jedan odsto).

„Prema našem iskustvu, najveći broj zlostavljanja počine osobe muškog pola. Namerno zlsotavljanje skoro isključivo čine muškarci u odraslom ili adelescentnom doub. Jedini oblik zlsotavljanja koji dominantno sprovode žene je hordašenje (gomilanje životinja). Iako počinilaca ima svih dobi, naročito je zabrinjavajuć procenat onih maloletnih, čemu se u našem društvu ne posvećuje dovoljna pažnja“, navode u Orki.

Najčešće žrtve zlsotavljanja su one životinje koje imaju manji stepen zaštite – kućni ljubimci čiji su vlasnici žene, ili napuštene životinje o kojima se one brinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.