Вртић и канализација најпречи у Младенову

МЛАДЕНОВО: Са око 3.000 становника, Младеново је једно од многољуднијих села у Општини Бачка Паланка, уједно се сматра за једно од уређенијих насеља.

Смештено у близини Дунава, у комшилику је Карађорђева, ловишта, ергеле, председничке резиденције и петнаестак минута вожње од Бачке Паланке. Овде ради Основна школа „Бранко Ћопић“, у селу послује и фабрика за прераду ПЕТ амабалаже која запошљава преко 100 радника, богат је културни и спортски живот, село има здравствену амбуланту.“Савет Месне заједнице одредио је неколико циљева, а један од њих је наставак радова на канализационој мрежи која се ради годинама, а до сада је користи око 40 одсто домаћинстава“, рекао је новинарима Слободан Манојловић, председник Савета МЗ.“Било је планирано да се радови на канализациној мрежи брже одвијају, али није све ишло како је планирано. Циљ нам је и да стабилизаујемо снабдевање пијаћом водом. И код нас је годинама био присутан проблем снабдевања здравом пијаћом водом. Изградњом два нова бунара ситуација се значајно побољшала, тако да слободно могу рећи да је овај проблем решен.

„Урађен је пројекат за изградњу још једног бунара, на дубини од око 300 метара. Раније су бунари бушени до дубине од 150 метара, али с обзиром на то да је у Војводини на тој дубини најчешће техничка вода, а не она за пиће, потребно је повећати дубину бунара, појаснио је Манојловић.

Младеново је скоро три пута веће село од суседног Карађорђева које је удељено пар километра према Бачкој Паланци, па је мало чудно што родитељи из Младенова већ годинама децу воде у вртић у суседно село.

Храмовна слава Свети Илија

У Младенову је изграђена нова православна црква, а храмовна слава је Свети Илија, 2. августа. Иначе, Младеново је (до 1946. године Букин по немачки), на пример, пре седам деценија бројало 3.260 становника, 1961- 3.269, 2002. скоро 3.500, а данас, кажу упућени мештани мање од 3.000. Ово село је у 13. веку основао мађарски краљ Бела ИВ, а у турско доба у селу су углавном живели Срби.Поплаве 1750. и 1810. године уништиле су насеље. Оба пута село је поново изграђено, али 1,5 километар северније од раније локације. Насељавање Немаца овде је почело 1812. године, а њиховим одласком после Другог светског рата овде су насељени колонисти из Босанске крајине, а село мења име у Младеново по партизанском лекару и народном хероју Младену Стојановићу, коме је у оквиру Спомен обележја у центру села подигнуто попрсје од бронзе.

„Већ дуже време у Младенову постоји проблем смештаја и боравка деце у вртићу“, напомиње Манојловић.“ Сви ранији покушаји да се овај проблем реши нису уродили плодом, па ћемо морати да га решавамо у наредном времену. Одређена је и локација за изградњу вртића, у близини лепе зграде Основне школе. Имамо добру сарадњу са локалном самоуправом, а помаже нам посебно приликом решавања крупних проблема.“Осамдесетих година прошлог века овде су успели да изграде квалитетну путну мрежу по насељу. Већина путева је и данас у добром стању. Нешто је лошији пут до Економије 3 и веза са општином Бач, али ускоро ће бити завршена изградња нове деонице на овом делу пута. Још 1971. године у центру села изграђено је спомен -обележје као трајно сећање на око 600 бораца, партизана из Босанске крајине који су погинули за слободу током Другог светског рата. Зуб времена делимично је оштетио овај споменик, па су Младеновљани решили да га обнове.

– Уз подршку локалне самоуправе и председника општине Бранислава Шушнице, одобрена су средства која ће бити искоришћена за обнову овог споменика – рекао је Миодраг Вајагић, секретар МЗ. – Прва фаза обнове Спомен – обележја, изградња прилаза, већ је урађена, а надамо се да ће цео посао бити завршен овог лета.Пројекат „Фокус на Бачку Паланку“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе која суфинансира пројекат.Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfoIzvor: Дневник