Upoznavanje partnera preko interneta: U Srbiji ova tema i dalje tabu

Sve je više žena i muškaraca koji posle 30. godine nisu u braku iz raznoraznih razloga – za relativno mali broj može da se kaže da zaista ne žele da se vezuju, većinom se radi o tome da nisu uspeli da pronađu adekvatnog partnera.

Sa druge strane, materijalna situiranost žena olakšava samostalnu egzistenciju i nezavisnost, a time se i tradicionalna očekivanja menjaju.  Sve smo više zaokupljenji poslom, i sve je manje i vremena, a i energije za druženja i gradjenje dubljih poznanstava i veza.

Upoznavanje preko specijalizovanih portala još uvek predstavlja neku vrstu tabua za ljude sa naših prostora, iako se i u tom smislu situacija postepeno otvara, prenosi portal “Gdeinvestirati.com”.  Rezultat svega toga je da sve više u našem okruženju srećemo normalne, obrazovane, uspešne i stabilne žene i muškarce koji su i dalje sami.

U Srbiji je upoznavanje preko specijalizovanih portala i društvenih mreža i dalje tabu tema, pogotovo za obrazovaniju populaciju.

Jednin delom, tome je doprinela i situacija da su na našim prostorima bili prisutni dating portali usmereni na kratkoročne veze i “kombinacije”, gde se išlo na što širu populaciju čime se izgubio kvalitet korisnika i pristojnost. Većina onih koji su obrazovaniji i pristojniji nisu ni pomišljali da koriste takve portale, dok oni koji su ih ipak koristili neko vreme, iz te pristojnije populacije, vremenom su se povukli.

Sada se na tržišu situacija donekle iskristalisala, u smislu da je upotreba specijalizovanih portala u porastu, ali i dalje se radi o sajtovima usmerenim na kratkoročne “kombinacije” gde i u Srbiji dominiraju globalni portali kao što su Tinder, Badoo ili OkCupid.

Domaći portali kao što su Karike i Neogen su gotovo u potpunosti prestali sa radom, što je i razumljivo zbog zastarele tehnologije na kojoj su izgrađeni, ali još i bitnije, zbog nedovoljno profesionalne kontrole baze korisnika gde je počeo da dominira prostakluk i pristojna populacija tu nije imala šta da traži, prenosi portal “Gdeinvestirati.com”.

U ovom trenutku, MarriageIn (http://www.marriagein.com) je možda jedini portal u Srbiji koji je usmeren je na ozbiljnu vezu i brak, a namenjen osobama sa visokim obrazovanjem koje imaju profesionalnu karijeru. Iz tog razloga, sve više ga koriste i osobe koje nikad ranije nisu koristile dating sajtove.

Opširnije o ovoj  temi pročitajte ovde. 

Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.