U Vrbasu pčelari traže odštetu za masovno trovanje pčela

Foto: Pixabay

U osnovnom sudu u Vrbasu krajem februara započet je postupak po tužbi proizvođača meda protiv firme osumnjičene za masovno trovanje pčela tokom maja prošle godine u ataru Malog Stapara pored Sivca.

Šestoro pčelara iz Sivca i dvojica iz susednog Kljajićeva, kojima su uništene košnice, zahtevaju da im se nadoknadi šteta u ukupnom iznosu od 4.430.000 dinara. Pojedinačni gubici kreću se od 142.000 do 1.547.000 dinara. Najviše je oštećen Ratko Bradić iz Kljajićeva, kojem je uginulo 130 pčelinjih društava.

Oštećeni pčelari ilustruju razmere trovanja podatkom da su od 529 registrovanih košnica potpuno uništene 372, a pomorene su i kokoške, morke i vrapci, koji su jeli uginule pčele. Tužioci, koji su članovi Pčelarskog društva “Sivac”, dostavili su sudu zapisnike veterinarskih i fitosanitarnog inspektora, kao i rezultate analiza uginulih pčela i useva graška, kojima dokazuju da je uzrok trovanja nedozvoljena i prekomerna upotreba pesticida na parcelama pod ovim povrćem, pišu Novosti.

Fitosanitarni inspektor za Zapadnobački okrug konstatovao je da je u vreme trovanja pčela grašak bio jedina biljna kultura koja je medila. Veterinarski inspektori i pčelari nisu odmah uočili njive pod graškom, koje je od ugroženih pčelinjaka delio kanal DTD.

Nadzorom fitosanitarnog inspektora utvrđeno je da je tužena firma koristila insekticid registrovan za tretiranje suncokreta, krompira i paprike, ali ne i graška. Insekticid je primenjen u količini većoj od dozvoljene, a veoma je otrovan za pčele, pa je njegova upotreba u vreme cvetanja graška bila zabranjena. Zakupac njiva je napravio ogroman propust, pošto o tretiranju graška nije obavestio ni pčelarsko društvo ni lokalnu samoupravu.

“U uzorcima i graška i uginulih pčela pronađena je ista aktivna materija, koju je Evropska komisija zabranila za upotrebu, jer je toksična i za divlje i za medonosne pčele. Grašak je ispitan u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju, a pčele su analizirane na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Superanaliza uginulih pčela sprovedena je u beogradskom zavodu za javno zdravlje”, ističe predsednica PD “Sivac” Tatjana Mrdak.

Inženjer Ilinčić je rekao, za Novosti, da je uginuće pčela u ataru Malog Stapara “stručno najozbiljniji slučaj”.

“Razrešenje će dati smernice za ubuduće i pčelarima i poljoprivrednim proizvođačima kako da se ponašaju da ne dođe do trovanja pčela”, zaključio je iskusni zaštitar.