У Војводини се спаја шест средњих школа

На територији Војводине биће спојено шест средњих школа, сазнаје 021.рс.

Оптимизација мреже средњих школа захватиће и Војводину, али се прва спајања очекују током 2019. године, јер најпре би требало Скупштина Војводине да донесе одлуку о спајању школа.
„Предлози покрајинских одлука у вези са оптимизацијом мреже средњих школа у Војводини су у изради. Оптимизацијом је планиран обухват шест средњих школа. Након израде коначних предлога одлука, јавност ће бити благовремено информисана“, поручују за 021.рс у Покрајинском секретаријату за образовање.
Одлуком Владе Србије познато је да ће у Србији бити спојено 14 школа, али и да ће се оптимизација мреже школа наставити у наредном периоду. Министар просвете Младен Шарчевић открио је да Скупштина Војводине већ има спремљене парове које ће спојити, али како је лето, а посланици са послом крећу тек од септембра, одлука још није усвојена. Како би „пластично“ објаснио шта значи спајање школа, Шарчевић је у гостовању на телевизији Н1 искористио Апатин као пример.
„Ако имате Апатин у Војводини, имате једну техничку школу са 700 ђака, са огромним бројем профила, и имате другу која има 40 ђака, какав је проблем да ових 40 пређу као одељење и професори у ову која има адекватне услове рада? Само је питање да ли треба два директора? Мислим да не треба. Директор може да остане технолишки вишак, као и сваки професор“, рекао је Шарчевић.
Од првог момента када се појавила вест о спајању средњих школа, спекулисало се о технолошким вишковима. Најпре је речено да ће вишкови бити само директори. У Унији синдиката просветних радника Војводине (УСПРВ) не верују у причу да технолошких вишкова неће бити, али указују и на то да се одлуке о спајању школа доносе без њих.
„Нажалост, ми ниједног тренутка нисмо били контактирани, новости сазнајемо из медија и то најбоље говори о томе како они замишљају социјални дијалог. Министар прича да неће бити отпуштања, али биће их дефинитивно, када се школе споје неко ће морати да остане без посла“, каже за 021.рс председник УСПРВ Звонимир Јовић.
Он наводи да се Унија залагала за рационализацију мреже јавних школа, али транспарентно и под одређеним критеријумима. То се, каже, није десило, због чега поједине начине спајања школа не могу да подрже. Као пример наводи случај спајања школа у Крагујевцу.
„Две школе ће се спојити, постаће једна, и имаће 2.000 ђака. Ако се сви брину за безбедност деце, квалитет образовања, како онда можете да формирате школу од 2.000 ђака? Неки чудни критеријуми нам нису јасни. У реду је ако школа нема довољно ђака, одељења, онда је и логично да дође до спајања, али овакво спајање какво се сада ради не можемо да подржимо, а нарочито не можемо да подржимо јер није транспарентно, додаје Јовић.
Синдикати су, поручује Јовић, били непријатно изненађени када су видели да је претходна одлука о мрежи средњих школа измењена и када су сазнали да ће још 14 школа бити спојено. Иако су тражили састанак са представницима секретаријата за образовање, као и информације о томе које школе ће бити спојене у Војводини, у Унији тврде да нису добили никакав одговор.
Представници синдиката у Србији су раније поручили да спајање школа неће изазвати „драматична померања, али да се може очекивати да технолошких вишкова буде међу наставницима општеобразовних предмета. С друге стране, у Министарству просвете је речено да ће приоритет бити да се они који буду проглашени технолошким вишком збрину на друга слободна места у образовању, уколико она постоје.
Извор: 021 /Фото: 021