U trećem dobu Minda pika fudbal s klincima

Šarenac ušao i u Ginisovu knjigu

Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Milorad Šarenac, u Bačkoj Palanci i okolnim selima, a posebno među ljubiteljima fudbala, poznatiji kao Minda, jedan je od onih ljudi kojima godine nisu prepreka da uživa uz fudbalsku buba-maru sa decom.

Iako je pre dve godne i zvanično ušao u treće doba, odnosno otišao u penziju. Rođen je 1952. godine u Bačkom Novom Selu, ovaj vitalni čika živi sportski, vedrog je duha, a, kako sam kaže, bavljenje sportom, aktivnu fubalsku karijeru okončao je kao golman u 47. godini života, i druženje sa mladima ulepšava mu život i produžava životni vek.

– Godinama učim mlade, prvestveno golmane, u golmanske fudbalske tajne, tašnije biće nekako dve decenije kako se bavim ovim svojevrsnim hobijem – kaže Minda. – U Bačkoj Palanci, u centru u stambenom bloku “Partizan”, kupio sam stan 1998. godine kada sam se u ovu varoš doselio iz Istre, odnosno iz Pule gde sam 22 godine radio u “Uljaniku”. Velika i uspešna kompanija je bila u to vreme, imali smo dobre plate, radnici su se bavili sportom. Zbog toga nije čudo što je za 22 godine rada u Puli penzija mi tri puta veća nego drugi deo koji sam zaradio u Srbiji, odnosno radeći 18,5 godina najvećim delom u ovdašnjoj Metalnoj industriji “Majevica” i nešto malo kod privatnika… Ali, kako drugima tako i meni.

Minda se seća da se pored rekreativnog bavljenja sportom, pa i radničkim, par decenija aktivno bavio fudbalom. Branio je za FK “Fažana”, a to mesto je pet kilometara udaljeno od Pule. NJegov klub, a bio je golman, takmičio se regionalnoj, odnosno ligi Istarsko-kvarnerske rivijere. Seća se da je 1980. godine ušao i u Ginisa, jer je na utakmici njegovog kluba protiv “Galižana” deganžirao loptu sa ivice svog šesnaesterca, ona je pala na ivicu protivničkog kaznenog prostora, nezgodno odskočila, prevarila kolegu na drugom golu i ušla pod samu prečku. Tako je Minda kao golman izjednačio rezultat na 1:1 i svom timu doneo tada važan bod.

– U Istri sam imao i imam i danas dosta prijatelja, a za 15. maj dobio sam poziv da dovedem ekipu veterana i da odigramo u Puli dve međunarodne utakmice – kaže Šarenac. – Još kada sam trenirao radničku ekipu “Majevice” u fudbalu vodio sam ih u Pulu i tamo smo pobedili naše kolege metalce iz “Uljanika”, bilo je 1:0. Išli smo i na radničku olimpijadu u Budvu, trenirao sam kadete golmane u palanačkim zonašima “Krila krajine” i “Stari grad”.

Radio je kao trener i u Karađorđevu, Bačkom Novom Selu, Neštinu, a na terenu za male sportove u samom centru Palanke, odnosno u stambenom bloku “Partizan” besplatno je trenirao decu iz komšiluka, a među njima su i kasniji poznati sportisti kao što Tanasić, Kojić, Dejana Bačko, Jelena Erak, sestre Škorić… Malim fudbalerima iz centra varoši organizovao je i utakmice na turnirima u Palanci, Novom Sadu, Baču… Minda hvali lokalnu vlast koja je teren u centru grad obnovila, postavljena je tartan podloga, postavljena nova ograda, golovi za mali fudbal, rukomet, košarku, a tu i reflektori…

– U planu mi je da obezbedim prostoriju u blizini terana i da besplatno treniram kroz mali fudbal decu koja ne treneriju u nekom od brojnih ovdašnjih fudbalskih klubova – ističe Minda. – Svaki trening trajaće dva sata, pomagaće mi takođe volonteri i, ponavljam, sve će biti besplatno. Pore toga, a već petu godinu za redom, na ovom terenu u sklopu uskršnjih praznika organizujem tucanje jajima. Jaja farba moja supruga, a pored mene besplatna jaja obezbeđuju i neki od sponzora kao što je Farma “Ristić“, “Dionis”, a deca takve stvari vole.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/BPinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.