У школама ускоро програм о штетности наркотика

Комисија за борбу против наркоманије у школама, која ће радити на подизању свести о штетности наркотика, одржала је први састанак.

Председник Комисије и министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће бити направљен програм са којим ће се „ући у све школе у Србији“, како би се деци представила штетност наркотика.

– У Србији сваког дана има све више психоактивних супстанци и све су опасније – речено је на конференцији за новинаре одржаној после прве седнице Комисије за борбу против наркоманије у школама, а чланови овог тела су апеловали на грађане Србије да схвате у каквој је опасности свако ко конзумира дрогу.

Циљ Комисије је повећање свести грађана о штетности употребе наркотика.

– Закључили смо да сваког дана психоактивних супстанци има све више, праве се на разноразне начине, све су опасније. Постоји жеља код деце да то пробају, а на нама је да покушамо да им објаснимо да то није ствар која је ин, да то није улазница у друштво и није нешто што ће им донети добро у будућности – рекао је Лончар и најавио да ће се састајати једном недељно.

Лончар је рекао да ће Комисија „саслушати струку“ и све оне који се баве проблемом наркоманије и направити програм за школе како би се деци представила штетност наркотика.

Биће направљен кратак филм од 20, 30 минута о томе кроз шта пролазе они који конзумирају дрогу и приказан у школама.

Психијатар са Института за ментално здравље Светислав Митровић рекао је да у Дневној болници за зависности у адолесценцији раде са младима који имају између 12 и 18 година старости и обавезно са њиховим родитељима.

– По нашем виђењу проблем злоупотребе супстанци код младих је јако заступљен, у питању је све интензивнији проблем, млади узимају све различитије и опасније супстанце – рекао је Митровић и како Н 1 преноси додао да се проблем решава системски у сарадњи са свим надлежним органима и институцијама.

– Идеја је да се младима покаже и докаже да могу да живе здраво, и да је узимање дроге изузетно опасно – навео је он.

Митровић је рекао да млади узимају психоактивне супстанце из различитих разлога, као што је радозналост, вршњачки притисак, проблеми у породици.

Опширније о овој теми прочитајте овде.

Извор: Н1 / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом