У порти храма у Старој Паланци на Видовдан одржан је помен добровољцима Српске војске из Старе Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Поводом Ивањдана, славе Светојованског храма у Бачкој Паланци почеле су духовне свечаности 28. јуна на Видовдан, а трајаће до 7. јула.

У порти храма у Старој Паланци на Видовдан одржан је помен добровољцима Српске војске из Старе Паланке у Првом светском рату. О Великом рату (1914-18) предавање је одржао пуковник др Слободан Ђукић, начелник катедре за друштвене науке на Војној академији у Београду, а тема је била „Од пораза до уједињења – српска војска 1876-1918“.

Међу гостима и учесницима свечаности био је и гуслар Веселин Вуковић из Равног Села. Духовне свечаности, а опет у порти Светојованског храма, настављене су и у суботу 30. јуна предавањем презвитера Јована Милановића, професора Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима, на тему: „Исихазам – зашто је човеку потребна молитва“. Такође, у порти у уторак 3. јула др Милош Ковачевић, професор за Савремени српски језик, Стилистику и Општу лингвистику одржаће предавање на тему: „Прошлост, садашњост и будућност ћиирилице“. У петак, 6. јула одржаће се ђачка радионица ученика православних катихизиса основних школа у плетењу иванданских венаца.

Свечаности се завршавају на храмовној слави, 7. јул, Ивањдан, када ће после вечерњег богослужења, у порти храма, Културно уметничко друштво „Петар Кочић“ из Челарева, одржати получасовни вокално-инструментални програм.

Пројекат „Фокус на Бачку Паланку“ реализовала је „Панонија медиа“ уз подршку „Дневника“. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Бачка Паланка.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Извор: Дневник