U Mladenovu je u toku obnova spomen obeležja palim borcima NOR – a

SAČUVATI USPOMENU NA SLAVNE PRETKE

Pre 47 godina u centru Mladenova postavljeno je spomen obeležje, kao trajno sećanje na borce koji su tokom Drugog svetskog rata položili živote na oltar slobode. „Zub vremena“ narušio je ovo zdanje, koje je izgrađeno 1971. godine. Upravo to je bio osnovni razlog što su Mladenovljani pokrenuli inicijativu, da se obeležje sačuva od daljeg propadanja.

Prva faza restauracije već je urađena – staza do spomen obeležja na kome se nalazi bista narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, kao i imena palih boraca čija su deca roditelji i rodbina sredinom četrdesetih godina prošlog veka, kolonizoranio u nekadašnji Bukin.

Kompletnu obnovu spomeničkog kompleksa obaviće kamenorezac Lazar Stupar iz Bačke Palanke, koji je sa Zoranom Baćinom predstavnikom lokalne samouprave i Miodragom Vajagićem, sekretarom Mesne zajednice Mladenovo obišao spomen obeležje.

-Uz podršku i pomoć lokalne samouprave, kao i predsednika Opštine Branislava Šušnice, odobrena su novčana sredstva koja će biti iskorišćena za obnovu spomen obeležja. Prva faza obnove – izgradnja prilaza već je urađena. Nadamo se da će najveći deo poslova u okviru druge faze, biti obavljen do „Dana kolonizacije 2018.“ – kaže Miodrag Vajagić, sekretar MZ Mladenovo.

Akciju mesne zajednice i lokalne samouprave na restauraciji spomen obeležja, poktrenuo je Savet MZ Mladenovo na čelu sa predsednikom Slobodanom Manojlovićem.

-Jedna od odluka sadašnjeg Saveta mesne zajednice, bila je zaštita, odnosno, obnavljanje spomen obeležja u našem selu. Insistirali smo da se sa zaštitom krene što pre, kako bi sprečili njegovo dalje propadanje. Nadamo se da će sve biti urađenoonako kako smo zamislili i da će spomen obeležje imati nekadašnji sjaj i izgled – ističe Slobodan Manojlović, predsednik Saveta MZ Mladenovo.

PIŠE: M.Đ.Kremenović

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.