У Младенову је у току обнова спомен обележја палим борцима НОР – а

САЧУВАТИ УСПОМЕНУ НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ

Пре 47 година у центру Младенова постављено је спомен обележје, као трајно сећање на борце који су током Другог светског рата положили животе на олтар слободе. „Зуб времена“ нарушио је ово здање, које је изграђено 1971. године. Управо то је био основни разлог што су Младеновљани покренули иницијативу, да се обележје сачува од даљег пропадања.

Прва фаза рестаурације већ је урађена – стаза до спомен обележја на коме се налази биста народног хероја доктора Младена Стојановића, као и имена палих бораца чија су деца родитељи и родбина средином четрдесетих година прошлог века, колонизоранио у некадашњи Букин.

Комплетну обнову споменичког комплекса обавиће каменорезац Лазар Ступар из Бачке Паланке, који је са Зораном Баћином представником локалне самоуправе и Миодрагом Вајагићем, секретаром Месне заједнице Младеново обишао спомен обележје.

-Уз подршку и помоћ локалне самоуправе, као и председника Општине Бранислава Шушнице, одобрена су новчана средства која ће бити искоришћена за обнову спомен обележја. Прва фаза обнове – изградња прилаза већ је урађена. Надамо се да ће највећи део послова у оквиру друге фазе, бити обављен до „Дана колонизације 2018.“ – каже Миодраг Вајагић, секретар МЗ Младеново.

Акцију месне заједнице и локалне самоуправе на рестаурацији спомен обележја, поктренуо је Савет МЗ Младеново на челу са председником Слободаном Манојловићем.

-Једна од одлука садашњег Савета месне заједнице, била је заштита, односно, обнављање спомен обележја у нашем селу. Инсистирали смо да се са заштитом крене што пре, како би спречили његово даље пропадање. Надамо се да ће све бити урађеноонако како смо замислили и да ће спомен обележје имати некадашњи сјај и изглед – истиче Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново.

ПИШЕ: М.Ђ.Кременовић

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Аутор: БПинфо.рс