У фискалним рачунима се налази хемикалија која је штетна за здравље

Foto: Pixabay

Савремено доба, које обилује разноврсним производима, има и својих мана па се тако доводи у питање и здравствена безбедност одређених хемикалија. Међу њима је и Бисфенол А, који се налази, између осталог, и у фискалним рачунима а може да нашкоди здрављу људи.

У Европској унији ће од идуће године његово присуство бити ограничено, док ће се и у Србији то догодити у јулу 2020. године. Целу ситуацију парадоксалном чини и то да су потрошачи у обавези да узму рачун, а многи су учествовали у наградној игри „Узми рачун и победи„.

Скоро сви узорковани фискални рачуни, термалне ролне, банкарски слипови и слични производи садрже Бисфенол А и то у знатно већим количинама, резултат је истраживања Алхема („Алтернатива за безбедније хемикалије“) и Института „Др Милан Јовановић Батут“.

– Ми смо у тим узорцима детектовали високе концентрације Бисфенола А који су се кретали од 0,6 до 0,9 процената. То је чак 40 пута више од прописаних концентрација Бисфенола А у термалном папиру – рекла је Јасминка Ранђеловић из Алхема.

– Бисфенол А је једна органска супстанца која је по својој хемијској структури веома слична женском полном хормону естрогену и спада због те сличности у хемијској структури у ендокрине диструкторе, ремети рад хормонског система, утиче на све метаболичке процесе у организму који су хормонски повезани, као што су дијабетес и гојазност. Он је званично класификован на нивоу Европске уније као токсичан по репродукцију, утиче на плодност, на смањење плодности и на развој плода – додала је Ранђеловић.

Бисфенол А је најкомерцијалнија хемикалија у свету, чија годишња производња износи пет милиона тона. Користи се за производњу тврде пластике која је незаменљива у производњи кућних апарата, наочара, спортских реквизита и многих других производа. Та супстанца у фискалном рачуну има улогу развијача боје, како би садржај рачуна био видљив.

– Што се тиче самог хроничног контакта са рачунима, дефинитивно може да прође кроз кожу и све зависи од количине и индиректна или директна штетност за особе које те рачуне користе. Шта је најједноставније, па постоји термални папир који садржи минималне нивое и када смо га већ уз напор истраживача и науке идентификовали као ризик за здравље, онда га једноставно заменити безбеднијим материјалом који треба да се користи у те сврхе – рекао је Момир Миков са Фармацеутског факултета у Новом Саду.

Потрошачима преостаје да се заштите тако што неће стављати рачуне у кесу са сировим намирницама, да оперу руке након контакта са фискалним исечком и да копирају рачуне за производе који подлежу гаранцији, пише РТВ.