У Деспотову одржани „Мајски сусрети ватрогасаца“

ДОМАЋИНУ ЧЕТИРИ ПРВА И ЈЕДНО ДРУГО МЕСТО

Поводом 85. година постојања и рада месног добровољног ватрогасног друштва, Деспотово је минуле недеље било домаћин традиционалних Мајски сусретри ватрогасаца. Сусретима су поред неколико стотина чланова друштава из Бачког Петровца, Новог Сада, Бача, Бачке Паланке и других места, присуствоавли Бранислав Шушница председник Општине Бачка Паланка, Мита Лачански председник Скупштиње општине Бачка Паланка, као и гости генерални секретар добровољне ватрогасне организације Републике Словачке Вендевит Хорват, представници добровољног ватрогасног друштва „Горњи Град“ из Осијека и представници Випаве из Словеније.

Присутнима се прва обратила Љубица Крњајић, председница Ватрогасног савеза Војводине.

-Захваљујем се свима који су данас дошли у Деспотово, да нашем домаћину својим присуством увеличају редак јубилеј – 85 година постојања. Учесницима желим да на данашњим38. Сусретима ватрогасаца, постигну добре резултате и да се срећно вратите својим ћама и да одавде из Деспотова, понесу лепе успомене – истакла је Љубица Крњајић.

Обраћајући се гостима, званицама и учесницима Мајских сусрта ватрогасаца, Бранислав Шушница председник Општине Бачка Паланка је рекао: – Користим ову прилику да честитам 85 година постојања Добровољном ватрогасном друштву „Деспотово“. Жемим им да наставе у истом ритму у истом темпу, као што су и до сада радили, а радили су веома добро.Такође, користим прилику да поздравим Љубицу Крњајић, председницу Ватрогасног савеза Војводине. Данашњи дан – дан окупљања ватрогасних друштава на Мајским сусретима је уједно и подсећање на догађај који се збио пре 40 година када је избио један од већих пожара који се догодио у општини Бачка Паланка, када су ваше колеге биле носиоци гашења тог пожара. Надам се да „данас“ као ни „сутра“, нећете имати таквих пожара. Желим вам да пре свега имате што више оваквих дружења, и што више радости. Отварам Мајске сусрете а свим учесницима желим много успеха – напоменуо је Бранислав Шушница.

Након тога екипе су се припремила за такмичење које се одвијало на стази хиподрома КК „Деспотово“, и на теренима за мале спортове ФК „Бачка“.

По завршетку такмичења најуспешнијима у све тру узрасне категорије, пионири, сениори и ветерани у мушкој и женској конкуренцији додењени су пехари, медаље и дипломе. Дипломе су додељене свим учесницима Мајских сусрета у Деспотову.Најбоље резлтате остварили су представници домаћина, који су освојили победничке пехаре и златне медаље у мушкој и женској конкуренцији код пионира, златом су се окитили сениорке и сениори овог друштва, док је сребро припало другој мушкој екипи ДВД „Деспотово“.

На крају Мајских сурета, одржана је ваома успешна показна вежба у гашењу пожара у којој је учешће узео велики број учесника ове манифестације, као и медицинско особље бачкопаланачког Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

Радослав Милутиновић, председник ДВД „Деспотово“

ПРЕКО 500 УЧЕСНИКА

-Овогодишњи 38. „Мајски сусрети ватрогасаца“ окупили су преко 500 учесника из неколико општина, Бача, Бачког Петровца, Врбаса, Оџака, Новог Сада, Бачке Паланке. Реч је о добровољцима који без накнаде врше гашење пожара, односно спашавање имовине а не ретко и људи из ватрене стихије. Деспотово је овога пута домаћин из разлога што слави 85. година постојања свог друштва. На Сусретима је учешће узело и 13 екипа мушког, односно седам екипа женског подмлатка. Ради се о деци од шест до 12 година. Овде су и 33 мушке сениорске екипе, седам женских сениорских екипа као и пет екипа ветерана. Сурети, пре сега служе за проверу спремности људстав, као и спремнности возила која су староисти од 30 до 40 година. Поновићу, реч је о људима који су добровољци који не примају никакву надокнаде и који посао у друштву обављају волонтеррски – напоменуо је Радослав Милутиновић председник ДВД „Десоитово“, председник Општинског ватрогасдног савеза Бачка Паланка и потпредседник Ватрогасног савеза Војводине.

Миле Ђ.КРЕМЕНОВИЋ

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Аутор: БПинфо.рс