Sociolog: Zabraniti detetu internet je isto što i zlostavljanje

120

Kada je reč o deci i korišćenju mobilnih telefona i tableta, roditelji imaju protivrečne stavove.

Dok jedni smatraju da je korišćenje ovih uređaja štetno za celokupnu dobrobit deteta, drugi smatraju da ti uređaji deci nude razne obrazovne i razvojne mogućnosti. Sociološkinja Elis

Kešmor smatra da je zabranjivanje korišćenja interneta jednako zlostavljanju dece.

Zajedno s istraživačima s Univerziteta Tizsajd i univerziteta iz Južne Australije, Kešmor je ispitala 2.000 korisnika interneta kako bi prikupila podatke o načinu na koji koriste pametne telefone, tablete i ostale prenosive uređaje. Zajedno su zaključili da je strah od rizika preteran i da postoje brojne obrazovne i društvene prednosti.

Kešmor, koja je počasna profesorka sociologije na Univerzitetu Aston u Birmingemu, veruje da popularni tehnološki uređaji deci nude niz aktivnosti i da bi zabrana korišćenja interneta mogla da naruši njihov sociološki razvoj.

„Zamislite da roditelji zabrane deci da čitaju, gledaju TV, razgovaraju s drugom decom, igraju obrazovne igre, crtaju, boje ili plešu… Deca rade takve stvari koristeći tehnološke uređaje. Ukoliko roditelji spreče decu da nastave s tim aktivnostima, mogu biti optuženi za neku vrstu zlostavljanja jer zaustavljaju razvoj dece„, rekla je Kešmor za „Independent“.

Napominje da današnja deca odrastaju u svetu u kojem dominiraju pametni telefoni i slični uređaji zbog čega bi njihovo odsustvo bilo neobično.

Ekrani su deo njihove stvarnosti. Oduzeti im mogućnost da sazreju sigurno je zlostavljanje„, tvrdi Kešmor.

Smatra da je najveća zabluda o digitalnim uređajima ta da su zarazni.

Možemo potencijalno postati ‘ludi’ za bilo čim i za bilo kojom aktivnošću – čokoladom, seksom, peglanjem… Ali, to nije zavisnost. Koristimo uređaje ne zato što smo zavisni nego zato što nam pružaju zadovoljstvo„, ističe Kešmor.

Izvor: Klix / Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.