Šarčević: Samoubistva učenika shvatiti ozbiljno, pre svih roditelji

Foto: N1 (Screenshot)

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da tema samoubistva adolsecenata mora krajnje ozbiljno da se shvati, ali pre svega od strane prodice, jer škola ne može učenicima da posveti toliku pažnju kao roditelji.

On je naveo da deca nisu tokom celog dana u školi i da zaposleni ne mogu da im posvete toliku pažnju kao što mogu roditelji.

“Imali smo dosta loših situacija koje se vezuju za škole, a dešavaju se van škole. Roditelji moraju da obrate veću pažnju i da sarađuju sa školama”, kazao je Šarčević na pitanje da li se škole bave temom samoubistava učenika.

Šarčević je kazao da postoje timovi koji se bave temom nasilja i da je cilj da se oni ojačaju na svim nivoima.

“U roku od 20 dana imaćemo formirane timove stručnih savetnika i saradnika. Iz svih školskih uprava se javio dovoljan broj ljudi, mada ne baš tako voljno, jer ne vole ljudi da se suočavaju s time, iako su stručni saradnici. Ali uspeli smo da pojačamo timove na svim nivoima, jer je činjenica da školski tim možda nekad nije spreman da uradi svoj posao kako treba ili kasno reaguje”, rekao je Šarčević.

On je dodao da dobar psiholog i direktor škole moraju da “osluškuju” i budu među đacima kako bi učenici imali poverenja u njih, jer je to jedini način da im se oni obrate ako imaju problem.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.