ШАБИЋ УПОЗОРАВА: Лажне наградне игре шире се интернетом

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је да учестало пристижу пријаве грађана поводом лажних наградних игара које се постављају на интернету, напомињући да је у писму упућеном тужилаштву сугерисао да се на ову појаву обрати појачана пажња.

Након кратког временског периода, наведена интернет страница или налог на друштвеној мрежи на којој је постављена лажна наградна игра се гаси. Родољуб Шабић упозорава да прибављени лични подаци грађана, односно копије њихових личних докумената, остају у поседу непознатих лица, са не малом вероватноћом да могу бити злоупотребљени.

Преко извора на којима су постављене лажне наградне игре не може се утврдити ко их организује, нити спровести наѕор над применом Закона о заштити података о личности њиховог организатора, напоменуо је Повереник, упозоравајући да су у наведеним радњама препознатљиви елементи више могућих кривичних дела која се гоне по службеној дужности, а која се врше коришћењем интернета (превара, неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга).

Повереник је у писму упућеном тужилаштву, сугерисао да се на ову појаву обрати појачана пажња.

Грађане који му се обраћају тим поводом, Повереник упућује да поднесу кривичну пријаву Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала при Вишем јавном тужилаштву у Београду, на vtk@beograd.vtk.јт.рс.

Повереник упозорава грађане да воде рачуна о својим подацима о личности и да се према њима односе одговорно.

Грађани не треба да олако остављају податке на интернет страницама, односно, уколико то намеравају да чине, треба претходно да провере да ли је то званична страница тог привредног друштва и да ли оно организује неку од наградних игара, указао је Повереник.