РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА! НОВЕ СМЕРНИЦЕ за здравље ваше деце

Foto: Promo

Недовољно кретање повећава ризик од прекомерне тежине и болести које се јављају као последица: дијабетес, рак и кардиоваскуларне тегобе. Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) 1,4 милијарде људи у свету недовољно се креће. Како спречити нежељене последице?

Стручњаци СЗО сматрају да мере превенције треба примењивати од малих ногу. Због тога су издали смернице за кретање беба и мале деце.

Када је реч о деци млађој од годину дана, стручњаци су посебно критички настројени према пасивном седењу пред екраном (овде се мисли на малишане који проводе доста времена пред телевизором, зуре у телефон или таблет). У том узрасту уопште не би требало да гледају у екран.

У колицима, у дечјој столичици или у носиљци не треба да седе, односно леже, дуже од сат времена без прекида.

Гледање телевизије (смартфона, таблета) дозвољено је тек када деца напуне две године, али мање од један сат дневно. У групи деце од годину до две године потребно је најмање три сата физичке активности дневно (кретање је и када беба лежи на стомаку и покушава да пузи).

За децу од три до четири године пасивно време пред екраном треба да траје највише један сат, скучено седење у колицима најдуже један сат. Потребно је најмање три сата физичке активности дневно, од тога један сат умереног до снажног интензитета.

Препоруке су засноване на научним истраживањима.

– Време које деца проведу у седећем положају треба да буде квалитетно – објашњава Јуана Вилусмен, која је учествовала у састављању смерница.

– Ако детету за то време читате књигу, подстичете његово познавање језика.