Пут дроге кроз Србију, главна локација за највеће количине је Косово

Србија има добар геостратешки положај, али када је у питању трговина наркотицима та предност постаје кобна околност због које се хероин на путу на Запад код нас дуже задржава и јефтино продаје.

Пре само неколико дана, овај утабани пут потврдила су и двојица држављана Бугарске, који су ухапшени када су на Батровцима покушали да прокријумчаре чак два килограма хероина.

Познато је да је највећи произвођач хероина Авганистан, где се на преко 100.000 хектара поља узгаја мак. Кључни састојак цвета ове биљке је опијум, главни за прављење хероина. Годишње се у Авганистану произведе више од 4.000 тона опијума, чијом се прерадом може добити близу 500 тона хероина. У нешто мањим количинама производи се и у Пакистану, Ирану, источној Турској и земљама средње Азије, пише Блиц.

Нарко-кланови циљају да дрога стигне до Немачке, Аустрије и Француске, уопштено скандинавске земље са добром куповном моћи. Главне шверцерске руте воде преко Турске, Бугарске, Албаније, затим преко Косова кроз Србију. Ранија истраживања су показала су забрињавајућ број, а то је да се балканском рутом прокријумчари неколико десетина тона хероина. Када говоримо о нашој земљи, она представља само транзитну земљу у којој криминалци немају лабораторије, док су седишта у другим земљама.

Као главни пунктови шверца хероина помињу се Гњилане и Велики Трновац, чворишта нарко-бизниса.

Транспорт неколико килограма хероина, као и кокаина веома је озбиљан посао, тврде стручњаци, а тржиште за најозбиљније криминалне групе не би требало да прелази количину од пет до десет килограма обе дроге. Судећи по хапшењима српске полиције, дилери су најчешће пали са једним до три килограма хероина. Разлог је, према речима саговорника београдског листа, што у Србији немају коме да продају веће количине.

Када дрога стигне на Косово, нарко-кланови је у магацинима, који су углавном смештени на југу Косова, пакују у мање количине и затим транспортују копненим путем, углавном аутобусима и камионима, до европских градова. Дилери често за транспорт користе и незаштићене зелене границе са суседним земљама. Према званичним информацијама које је објавио Стејт департмент, криминалне групе са Косова контролишу више од 80 одсто трговине хероином у Европи, а њихов профит мери се у милијардама долара.

Заједничке проблеме са Србијом имају и околне земље – Хрватска има „примамљиву“ јадранску обалу која отвара могућност за поморско кријумчарење, Бугарска преко Црног мора може одвести до италијанских лука, до Румуније преко Дунава.

Пет највећих група дилера хероина

Кекина група (Новобеоградски клан)

Група Дејана Стојановића Кеке, вође новобеоградског клана основаног деведесетих година, између осталог бавила се и шверцовањем хероина.

У прилог томе говори чињеница да је један од припадника клана Немања Арсенијевић, звани Мутави, чије се име помиње и у „белој књизи“ криминала заједно са Кекиним, заједно са још пет особа оптужен да је 2009. и 2010. године трговао хероином у Београду и Бачкој Паланци.

Арсенијевић је 2016. године ослобођен оптужби због застарелости. Услов да се уђе у Кекин клан био је да су чланови досад већ извршили неко убиство или покушали неког да убију.

Чланови групе нису презали ни од силовања, разбојништава, изнуде, уцена, насиља, крађа аутомобила, трговине дрогом. Што су били бруталнији у злочину, тако им је растао углед у клану. И сам вођа је сумњичен за убиство Горана Сибиновића, али није било доказа за пријаву, а камоли оптужницу.

Шкрбић водио све послове (Новосадски клан)

Војислав Шкрбић из Новог Сада словио је својевремено за једног од главних организатора дистрибуције хероина у Новом Саду. Ликвидиран је 22. маја 2014. године у новосадском ресторану „Гондола“. За ово кривично дело полиција је ухапсила Милоша Буху (46) средином новембра 2017. године. За ово кривично дело осуђен је и Душан Буха (28) са подручја Врбаса, ухапшен у јуну 2014. године.

Душан Буха је у Шкрбића испалио два хица, након чега је за братом побегао из локала.

Војислав Шкрбић био је један од челних људи новосадског поѕемља, а пре убиства преживљавао је атентате, од којих је најпознатији онај из 2012. године, када је рањен у груди испред клуба „Зам“. На њега је касније пуцано и у Каћу.

Био је у добрим односима са многим познатим личностима са естраде, из света спорта и бизниса. Служио је затворску казну од 11 година због наручивања убиства, али и покушаја убиства. Словио је за једног од главних организатора дистрибуције хероина у Новом Саду.

Извор: 021 / Фото: Схуттерстоцк