ПРИХВАЋЕНО: Претплата за ТВ повећава се на 220 динара

Foto: Thinkstock

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање прихватио је данас владин Предлог измена закона о уређивању наплате таксе за јавне медијске сервисе, којима се делимично финансирање из државног буџета продужава до 31. децембра 2020, а месечна такса се са досадашњих 150 повећава на 220 динара.

Такса ће, према владином предлогу закона, наставити да се наплаћује преко рачуна за струју. Одборници владајуће већине су одбацили амандмане опозиције и прихватили владин предлог закона о таксама за јавне медијске сервисе.

Предложеним изменама важећег закона привремено се продужава период финансирања основне делатности јавног медијског сервиса, ради отклањања околности које би могле да доведу у питање рад јавних медијских сервиса и обављања њихове основне делатности, која је у функцији остваривања јавног интереса, пише у владином предлогу закона.

Седници је присуствовао и државни секретар Министарства за културу и информисање Александар Гајовић, који је позвао посланике да ставе на дневни ред избор још три члана Регулаторног тела за електронске медије како би оно радило у пуном саставу.

Ресорна министарства за културу и информисање и за рударство и енергетику предложила су пре недељу дана повећање таксе, а поскупљење у 2019. је пре тога најавио и генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.

Извор: Данас