Potvrđena optužnica protiv direktora firme iz Sremskih Karlovaca

Foto: Pixabay

Viši sud u Zrenjaninu doneo je pravosnažno rešenje kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva podneta protiv okrivljenog S. J. iz Inđije, koji se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Kako navode u tužilaštvu, a prenosi portal Zrenjaninski.com, opravdano se sumnja da je on tokom 2013. godine, radeći kao direktor firme “Brazda grup” iz Sremskih Karlovaca i još jednog društva sa organičenom odgovornošću, takođe iz Sremskih Karlovaca, iskoristio svoj položaj i prekoračio granice svog ovlašćenja.

On je, naime, zaključio ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji između te dve firme, radi očuvanja zasada višanja u Tomaševcu. Istovremeno je organizovao da druga firma, koju je takođe zastupao, a čiji naziv tužilaštvo nije saopštilo, obere višnje roda 2013. sa parcela u Tomaševcu. Vlasnik tih parcela je država, a korisnik Ministarstvo poljoprivrede.

To je učinio iako ni jedna ni druga firma nisu imale zaključen ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o bilo kakvom obliku korišćenja pomenutog zemljišta sa zasadom višanja. Preduzeće koje je obralo višnje, a čiji je S.J. direktor, prodalo je ovo voće. Na taj način je ostvarilo imovinsku korist u iznosu od 25,7 miliona dinara, za koliko je oštećena država.

Afera oko višnjika u Tomaševcu, jednog od najvećih u Vojvodini, duže vreme je potresala ovdašnju javnost. Ceo spor oko plantaže voća u Tomaševcu, inače, datira iz 1998. godine. Tada su Zemljoradnička zadruga Tomaševac i preduzeće “Lid lajn kompani” iz Beograda osnovali zajedničku firmu “LLT Agro”.

Novoformirano preduzeće brzo je prestalo sa radom. Posle toga se u priči pojavila firma “APTG Junajted”, koja je navodno od “Lid lajn kompani” kupila zasade voćki. I upravo je to preduzeće pokrenulo sudski proces optužujući zadrugu i “Brazda grup”, koje je sa ZZ Tomaševac sklopilo ugovor o berbi višanja, da se nelegalno nalaze na plantaži.

U međuvremenu, “APTG Junajted” prodavalo je pravo na sadnice raznim otkupljivačima, zbog čega je stalno dolazilo do nesporazuma, tužbi i svađa u vreme berbe.

Autor: Zrenjaninski.com

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.