Poslodavci traže pravo na štrajk

147

Povodom Nacrta zakona o štrajku i poslodavci imaju svoje primedbe, a u pismu koje je Unija poslodavaca uputila Ministarstvu za rad, oni traže da se i njima prizna pravo na štrajk, odnosno „pravo poslodavaca na odbrambeni lokaut“.

U tom slučaju, svi ugovori bi prestali da važe dok se dve strane ne dogovore, navode „Novosti“. To znači da poslodavci zahtevaju da im se omogući da ne plate zaposlene koji ne štrajkuju zato što ne mogu da im obezbede normalan rad. Tako se, kako kažu, istovremeno izbegava da poslodavac dođe u situaciju da pokrene stečajni postupak, prenose „Novosti“.

List piše da je javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku završena, a narednih desetak dana su otvoreni za elektronske zahteve o izmenama određenih članova. Taj propis bi na jesen mogao da se nađe pred republičkim poslanicima.

Napredak je, prema mišljenju sindikata, postignut u pogledu organizacije i samog načina vođenja štrajka, ali smatraju da je ostalo dosta nedoumica, poput toga da minimum procesa rada nije jasno definisan.

Zoran Mihajlović, član Radne grupe iz SS, kaže za „Novosti“ da će minimum procesa rada regulisati kolektivni ugovor, a ako ga nema, arbitražno veće. On smatra da je nepravedan predlog da se vreme provedeno u štrajku ne plaća, jer upravo se većina u Srbiji organizuje zbog neisplaćenih zarada.

Izvor: Tanjug / Novosti / Foto: 021

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.