Породица Бороцки из Бачке Паланке посвећена повртарству

Десет година бачкопаланачка породица Бороцки бави се повртарском производњом. Послом који захтева много труда и одрицања, ова породица је почела да се бави скромно, готово неприметно.

Упорним и изнад свега вредним радом, као и квалитетом својих производа, стекли су поверење код купаца, тако да данас породицу Бороцки многи препознају по поврћу које гаје. Производњу заснивају пре свега у пластеницима површине 680 квадратних метара, али и на отвореном простору.

На почетку посла којим се баве, Бороцки су гајили паприку, парадајз и краставце, а данас осим ових култура у њиховом програму је и зелена салата, тиквице и зачинске биљке – першун, целер, блитва.

– Наши пластеници налазе се у Пролетерској улици и Улици Бранка Радичевића – каже Милан Бороцки. – Током протеклих година солидно смо развили овај посао, тако да смо успели да стекнемо поверење многих купаца. Производни циклус покрећемо у првој декади, када у топлим лејама започињемо гајење расаде парадајза. Повртарска производња одвија се, иначе, у етапама, а траје чак и током јесени и зиме, с обзиром да се обавља у заштићеном простору који се загрева у периоду нижих температура ваздуха. Зелену салату продајемо на тезги бачкопаланачке пијаце, док веће количине овог поврћа продајемо ресторанима и пекарама.

Послови у производњи поврћа су веома захтевни и траже много одрицања, времена и рада. Оно што Бороцкима, као и осталим произвођачима поврћа тешко пада је цена повртарских култура, која је годинама иста и не мења се.

– У периоду ране бербе, цене поврћа су нешто више, а онда се устале тако да у овом тренутку краставце нудимо за 40 до 50 динара, парадајза 80 динара за килограм, салату за 50 динара по комаду, док чери парадајз купцима нудима 300 динара по килограму. Са друге стране цене инпута – семена, вештака, заштитних средстава су ове године више од прошлогодишњих, тако да је зарада коју остварујемо гајећи поврће мала или је чак нема. Свакако да је и то један од разлога, што у овом тренутку не помишљамо да проширимо садашњу производњу.

Поред поменутих култура у пластеницима гајимо и рани купус, а ово поврће производимо и на отвореном простору током лета и јесени – јасан је Милан Бороцки.

Како би остварили што већи принос у производњи поврћа, породица Бороцки увелико примењује најновија техничко – технолошка достигнућа у гајењу паприке, краставаца, парадајза…

– У земљиште два пута годишње уносимо говеђи и овчији стајњак. Ово уношење је веће у затвореном простору. За заштиту биљака користимо готово искључиво органска средства, што је купцима наших производа, посебно оним сталним, добро познато. Дакле, водимо рачуна о томе да остваримо што веће приносе, али да они нису на штету квалитета наших производа. До сада смо у томе успевали, надам се да ће тако бити и у наредном периоду – напомиње Бороцки.

Мада не помишљају на проширење постојећих капацитета, Бороцки имају одређене планове, када је у питању производња којом се баве. – Планирали смо да током наредне јесени у пластеницима по први пут почнемо производњу спанаћа, блитве и руколе. Истраживали смо тржиште и установили да потребе за овим врстама поврћа постоје, а да са друге стране њихова понуда не одговара тражњи. Верујемо да ћемо овом производњом задовољити потребе наших купаца, а истовремено се надамо да ће они бити задовољни нашим новим производима – закључује Милан Бороцки.

Готово све послове у свом домаћинству, породица Бороцки обавља сама без помоћи са стране. Међутим, у јеку највећих радова, дакле само повремено, ангажују два до четири радника који им помажу.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

ИЗВОР: БацкаПаланка Вести