Поједини педијатри тврде да мобилни телефони и таблети нису нужно лоши по децу

Foto: Pixabay

Нема довољно доказа да је дечје коришћење екрана штетно само по себи, стоји у новим препорукама водећих британских педијатара.


Краљевски колеџ педијатара и дечјег здравства (РЦПЦХ) није дао препоруку за ограничење времена пред екраном за децу јер је утврдио да нема довољно доказа да постоји опасност за децу било ког узраста.

Ипак, РЦПЦХ наглашава да је битно да коришћење уређаја попут телевизије, рачунара и паметних телефона не замењује време за сан, физичку активност и време с породицом. Такође, педијатри препоручују да деца не гледају у екран сат времена пре спавања, јер стимулација и светло екрана могу ометати сан.

Упркос све већој забринутости око „токсичних“ последица провођења времена пред екраном по здравље деце, односно тинејџера, ово стручно удружење које надгледа обуку специјалиста у дечјој медицини није пронашло „добре доказе“ за такву тврдњу, преноси ББЦ.

Њихове препоруке темеље се на прегледу научних доказа који је у исто време објављен у часопису „БМЈ Опен медицал јоурнал“, а који су спровели експерти на Универзитетском колеџу у Лондону, укључујући председника РЦПЦХ-а, професора Расела Винера.

Иако су се истраживања у овом прегледу углавном бавила временом проведеним пред телевизором, она такође укључују коришћење мобилног телефона, таблета и рачунара.

Иако је преглед доказа утврдио везу између дужег коришћења екрана и гојазности, односно депресије, РЦПЦХ је анализирао податке и закључио како није јасно доводи ли провођење више времена пред екраном до гојазности и депресије или особе које их имају због тога проводе више времена пред екраном.

Уместо ограничења времена пред екраном, британски педијатри су објавили низ питања која родитељи могу поставити како би донели одлуку:

– Да ли је време које ваша породица проводи пред екраном под контролом?

– Омета ли коришћење екрана оно што ваша породица жели да ради?

– Омета ли коришћење екрана сан?

– Можете ли да контролишете једење грицкалица за време времена пред екраном?

Педијатри, другим речима, препоручују да родитељи преговарају с децом колико времена дневно ће провести пред екраном, у складу с њиховим потребама и утицајем на сан, физичке и друштвене активности. Када су деца мала, родитељи треба да контролишу шта гледају и колико. Како деца расту, потребно им је давати више аутономије по том питању, али постепено и под вођством родитеља, наводи се у препорукама.

Такође се наводе следећи савети за родитеље:

– Оброци могу бити добра прилика за зоне односно време без екрана.

– Ако се време које деца проводе пред екраном чини претерано, родитељи треба да размисле о интервенцији.

– Родитељи треба да размисле и о сопственом коришћењу екрана и да ли је оно несвесно и пречесто.

– Мањој деци је потребна друштвена интеракција лицем у лице, а екрани нису адекватна замена за то.

Мобилни телефони, таблети и рачунари су „одличан начин за истраживање света“, рекао је др Макс Дејви из РЦПЦХ-а, али родитељи се често осећају као да је нешто „недефинисано лоше“ у вези са њима.

„Желимо да се пробијемо кроз то и кажемо: Заправо, ако функционишете ок, одговорили сте на ова питања и задовољни сте одговорима, наставите са својим животима и престаните да се бринете. Али ако имате проблема и тешкоћа, време пред екраном може бити фактор који томе доприноси“, поручио је др Дејви.

„Екрани су део модерног живота“, оценио је др Винер за ББЦ Радио 4 и додао: „Дух је изашао из боце – не можемо га вратити. Морамо се држати тога да саветујемо родитеље да раде оно што раде добро, а то је да балансирају добробит и ризик. Једна величина не одговара свима, родитељи морају мислити о томе шта је корисно и од помоћи за њихово дете.“

Аутор: Индеx.хр