Pojedini pedijatri tvrde da mobilni telefoni i tableti nisu nužno loši po decu

57

Nema dovoljno dokaza da je dečje korišćenje ekrana štetno samo po sebi, stoji u novim preporukama vodećih britanskih pedijatara.


Kraljevski koledž pedijatara i dečjeg zdravstva (RCPCH) nije dao preporuku za ograničenje vremena pred ekranom za decu jer je utvrdio da nema dovoljno dokaza da postoji opasnost za decu bilo kog uzrasta.

Ipak, RCPCH naglašava da je bitno da korišćenje uređaja poput televizije, računara i pametnih telefona ne zamenjuje vreme za san, fizičku aktivnost i vreme s porodicom. Takođe, pedijatri preporučuju da deca ne gledaju u ekran sat vremena pre spavanja, jer stimulacija i svetlo ekrana mogu ometati san.

Uprkos sve većoj zabrinutosti oko „toksičnih“ posledica provođenja vremena pred ekranom po zdravlje dece, odnosno tinejdžera, ovo stručno udruženje koje nadgleda obuku specijalista u dečjoj medicini nije pronašlo „dobre dokaze“ za takvu tvrdnju, prenosi BBC.

Njihove preporuke temelje se na pregledu naučnih dokaza koji je u isto vreme objavljen u časopisu „BMJ Open medical journal“, a koji su sproveli eksperti na Univerzitetskom koledžu u Londonu, uključujući predsednika RCPCH-a, profesora Rasela Vinera.

Iako su se istraživanja u ovom pregledu uglavnom bavila vremenom provedenim pred televizorom, ona takođe uključuju korišćenje mobilnog telefona, tableta i računara.

Iako je pregled dokaza utvrdio vezu između dužeg korišćenja ekrana i gojaznosti, odnosno depresije, RCPCH je analizirao podatke i zaključio kako nije jasno dovodi li provođenje više vremena pred ekranom do gojaznosti i depresije ili osobe koje ih imaju zbog toga provode više vremena pred ekranom.

Umesto ograničenja vremena pred ekranom, britanski pedijatri su objavili niz pitanja koja roditelji mogu postaviti kako bi doneli odluku:

– Da li je vreme koje vaša porodica provodi pred ekranom pod kontrolom?

– Ometa li korišćenje ekrana ono što vaša porodica želi da radi?

– Ometa li korišćenje ekrana san?

– Možete li da kontrolišete jedenje grickalica za vreme vremena pred ekranom?

Pedijatri, drugim rečima, preporučuju da roditelji pregovaraju s decom koliko vremena dnevno će provesti pred ekranom, u skladu s njihovim potrebama i uticajem na san, fizičke i društvene aktivnosti. Kada su deca mala, roditelji treba da kontrolišu šta gledaju i koliko. Kako deca rastu, potrebno im je davati više autonomije po tom pitanju, ali postepeno i pod vođstvom roditelja, navodi se u preporukama.

Takođe se navode sledeći saveti za roditelje:

– Obroci mogu biti dobra prilika za zone odnosno vreme bez ekrana.

– Ako se vreme koje deca provode pred ekranom čini preterano, roditelji treba da razmisle o intervenciji.

– Roditelji treba da razmisle i o sopstvenom korišćenju ekrana i da li je ono nesvesno i prečesto.

– Manjoj deci je potrebna društvena interakcija licem u lice, a ekrani nisu adekvatna zamena za to.

Mobilni telefoni, tableti i računari su „odličan način za istraživanje sveta“, rekao je dr Maks Dejvi iz RCPCH-a, ali roditelji se često osećaju kao da je nešto „nedefinisano loše“ u vezi sa njima.

„Želimo da se probijemo kroz to i kažemo: Zapravo, ako funkcionišete ok, odgovorili ste na ova pitanja i zadovoljni ste odgovorima, nastavite sa svojim životima i prestanite da se brinete. Ali ako imate problema i teškoća, vreme pred ekranom može biti faktor koji tome doprinosi“, poručio je dr Dejvi.

„Ekrani su deo modernog života“, ocenio je dr Viner za BBC Radio 4 i dodao: „Duh je izašao iz boce – ne možemo ga vratiti. Moramo se držati toga da savetujemo roditelje da rade ono što rade dobro, a to je da balansiraju dobrobit i rizik. Jedna veličina ne odgovara svima, roditelji moraju misliti o tome šta je korisno i od pomoći za njihovo dete.“

Autor: Index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.