Основана Странка слободе и правде, Ђилас председник, Тепић, Стефановић, Булатовић потпредседници

Foto: N1

Странка слободе и правде основана је данас у Београду, а за њеног лидера изабран је један од оснивача опозиционог Савеза за Србију и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас.

Како је одлучено на оснивачкој скупштини, потпредседници странке су самостална посланица Мариника Тепић, Дејан Булатовић и Борко Стефановић који ће бити и заменик председника. У председништву странке је и председник општине Стари град Марко Бастаћ.

Ђилас је новинарима после изборне скупштине рекао да ће у фокусу странке бити економски развој и образовање, а да ће се по питању решења косовског проблема залагати за декларацију о помирењу коју ће усвојити две скупштине и за споразум српске и косовске полиције о сарадњи како би се спречио криминал на Косову.

Он је рекао да Србија од те странке очекује да забораве на партијске интересе и да ставе државне и националне интересе испред свега и додао да је потребно мењати систем, а не само власт. Према његовим речима, у њиховој страначкој платформи налазе се основна решења за десет области и њихов фокус биће на економском развоју и образовању, као и на томе да људи више не одлазе из земље.

Ђилас је рекао да Србија и српски народ треба да буду део породице европских народа и да ће се његова странка трудити да омогуће грађанима Србије исти ниво квалитета живота као земљама ЕУ.

Он је рекао да та странка „не бежи од ниједног проблема и да Косово и Метохија припадају и српском и албанском народу и да власти у Београду и Приштини хране једни друге“.

Додао је да парламенти обе земље треба да усвоје декларације о помирењу, као и да би обе полиције требало да потпишу споразуме о сарадњи и крену у борбу против криминала на Косову.

„Помирење два народа је решење, а не територијално разграничење“, рекао је Ђилас и додао да је потребно да се омогући слобода кретања, економска сарадња, као и сарадња у здравству, образовању, култури, спорту и борби против криминала.

Ђилас је казао да су неки од планова ССП-а и доношење Закона о ратним ветеранима, као и то да свака особа старија од 70 година која нема приходе добија социјалну пензију од 12.000 динара.

Он је говорећи о данашњем скупу „Будућност Србије“ председника Србије Александра Вучића казао да је Вучић „прошлост Србије, а не њена будућност“.

Потпредседник ССП-а Дејан Булатовић казао је да ће та странка тражити одговорност за све што је актуелна власт радила и уништила у Београду и Србији. Он је казао да ће то бити тешко урадити, али да ће они такође кренути у „еколошку обнову земље“.

Потпредседница ССП-а и самостална посланица у Скупштини Србије Мариника Тепић навела је да су слобода и правда основне људске вредности, а да је у 2019. године у Србији једино видљива фиктивна слобода.

„Тражићемо да нам се врате институције и људска права“, рекла је Тепић и додала да „правда не дозвољава да се догађају „Савамала, Јутке, напад на Борка Стефановића и паљење кућа новинара“.

Она је рекла да је један од кључних циљева те странке лустрација и да они који су се огрешили о законе не могу бити кандидовани или изабрани за јавне функције.