Osnovana Stranka slobode i pravde, Đilas predsednik, Tepić, Stefanović, Bulatović potpredsednici

40

Stranka slobode i pravde osnovana je danas u Beogradu, a za njenog lidera izabran je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Kako je odlučeno na osnivačkoj skupštini, potpredsednici stranke su samostalna poslanica Marinika Tepić, Dejan Bulatović i Borko Stefanović koji će biti i zamenik predsednika. U predsedništvu stranke je i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Đilas je novinarima posle izborne skupštine rekao da će u fokusu stranke biti ekonomski razvoj i obrazovanje, a da će se po pitanju rešenja kosovskog problema zalagati za deklaraciju o pomirenju koju će usvojiti dve skupštine i za sporazum srpske i kosovske policije o saradnji kako bi se sprečio kriminal na Kosovu.

On je rekao da Srbija od te stranke očekuje da zaborave na partijske interese i da stave državne i nacionalne interese ispred svega i dodao da je potrebno menjati sistem, a ne samo vlast. Prema njegovim rečima, u njihovoj stranačkoj platformi nalaze se osnovna rešenja za deset oblasti i njihov fokus biće na ekonomskom razvoju i obrazovanju, kao i na tome da ljudi više ne odlaze iz zemlje.

Đilas je rekao da Srbija i srpski narod treba da budu deo porodice evropskih naroda i da će se njegova stranka truditi da omoguće građanima Srbije isti nivo kvaliteta života kao zemljama EU.

On je rekao da ta stranka „ne beži od nijednog problema i da Kosovo i Metohija pripadaju i srpskom i albanskom narodu i da vlasti u Beogradu i Prištini hrane jedni druge“.

Dodao je da parlamenti obe zemlje treba da usvoje deklaracije o pomirenju, kao i da bi obe policije trebalo da potpišu sporazume o saradnji i krenu u borbu protiv kriminala na Kosovu.

„Pomirenje dva naroda je rešenje, a ne teritorijalno razgraničenje“, rekao je Đilas i dodao da je potrebno da se omogući sloboda kretanja, ekonomska saradnja, kao i saradnja u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu i borbi protiv kriminala.

Đilas je kazao da su neki od planova SSP-a i donošenje Zakona o ratnim veteranima, kao i to da svaka osoba starija od 70 godina koja nema prihode dobija socijalnu penziju od 12.000 dinara.

On je govoreći o današnjem skupu „Budućnost Srbije“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića kazao da je Vučić „prošlost Srbije, a ne njena budućnost“.

Potpredsednik SSP-a Dejan Bulatović kazao je da će ta stranka tražiti odgovornost za sve što je aktuelna vlast radila i uništila u Beogradu i Srbiji. On je kazao da će to biti teško uraditi, ali da će oni takođe krenuti u „ekološku obnovu zemlje“.

Potpredsednica SSP-a i samostalna poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić navela je da su sloboda i pravda osnovne ljudske vrednosti, a da je u 2019. godine u Srbiji jedino vidljiva fiktivna sloboda.

„Tražićemo da nam se vrate institucije i ljudska prava“, rekla je Tepić i dodala da „pravda ne dozvoljava da se događaju „Savamala, Jutke, napad na Borka Stefanovića i paljenje kuća novinara“.

Ona je rekla da je jedan od ključnih ciljeva te stranke lustracija i da oni koji su se ogrešili o zakone ne mogu biti kandidovani ili izabrani za javne funkcije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.