Од јесени сви предузетници морају имати имејл адресу

Од 1. октобра сва привредна друштва у Србији морају у Агенцији за привредне регистре пријавити и адресу за пријем електронске поште.

Регистрација имејл адресе је и до сада била могућа, али ће од 1. октобра, по недавно усвојеним изменама Закона о привредним друштвима, то бити законска обавеза.

Већ регистрована привредна друштва, предузетници, представништва и огранци страних привредних друштава који немају пријављену адресу за пријем електронске поште дужни су да је региструју у року од годину дана почевши од 1. октобра ове године.

На регистровану адресу за пријем електронске поште АПР ће слати решење о регистрацији у облику електронског документа, са електронским потписом регистратора и временским жигом, а државни органи, банке и остала правна лица мораће да прихвате такав облик документа, пише Дневник.

АПР наглашава да у почетку неће све правне форме моћи да се електронски региструју, већ ће то прво бити омогућено оснивачима једночланих друштава са ограниченом одговорношћу. Када то заживи, врло брзо ће бити омогућена и онлајн регистрација и за остале компликованије правне форме, за које је потребан већи број докумената.

Измена закона предвиђа и да оверу потписа на оснивачком акту може заменити квалификовани електронски потпис.

Извор: 021 / Фото: Пиxабаy