Neuspešan masovni odstrel divljih svinja, lovci ne mogu da ih nađu

Foto: Pixabay

Masovni odstrel divljih svinja naložen je lovcima u područjima koja se graniče sa Rumunijom zbog pojave afričke kuge svinja.
Međutim, lovci kažu da masovni odstrel, u kom je planirano da populacija divljih svinja, prenosilaca afričke kuge, bude dramatično smanjena, ne ide baš kako su planirali.

Saša Oljača iz “Lovačkog udruženja “Kikinda” kaže za “Blic” da nisu ulovili ništa više nego inače. Tako je i u većini drugih lovišta gde se sprovodi ta mera.

“U martu je poprilično teško loviti divlje svinje jer se krmače, koje sada i dalje možemo da ubijamo, zavlače i nigde ne izlaze. Nagon im to diktira, pripremaju se za prašenje. Tako da nam naiđe tu i tamo pokoji vepar. Da nije doneta ova mera, posle 28. februara više se ne bi ni lovilo”, kaže Oljača.

Inače, lov na krmače okončava se 15. februara, a poslednjeg dana marta i na veprove, kada prestaje i grupni lov. U novim merama za suzbijanje afričke kuge ne piše da se grupni lov može nastaviti, pa lovci sada pojedinačno kreću u potragu za divljim svinjama. Problem im, kažu, stvaraju i požari.

“Jesenas su ljudi spalili dobar deo staništa divljih životinja, a to se, koliko vidim, nastavlja i ovog proleća. Životinje neće živeti na zgarištima, jednostavno kreću se dalje”, zaključuje Oljača.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.