Начин на који ХОДАМО може да открије разне ТЕГОБЕ: Шта значи кад смо погрбљени, а шта када су нам кораци исувише ситни?

Ходање је основни начин кретања људи, а подразумева сложен процес и складан рад више стотина костију и мишића система органа за кретање. Приликом ходања активира се читаво тело, од главе до прстију, укључујући и неке делове мозга.

Брз темпо

Дужи живот: Студије које су спроведене на особама старијим од 65 година показују да природна потреба за брзином приликом ходања значи да ћете живети дуже, али свакако не можете да очекујете да ћете да продужите свој живот ако свесно убрзавате темпо. Ако иначе имате исувише лаган ритам кретања, то је одраз неких општих здравствених проблема.

Ходање на врховима прстију

Механичка потешкоћа: Потпуно је нормално и природно да мала деца ходају на ножним прстима, све док не науче да ходају исправно. Али ако одрастао човек тако хода, то може да укаже на проблем са Ахиловом тетивом и на низ мишићних проблема.

Како ходате? Обратите пажњу – кораци могу много да кажу о нашем здрављу! Фото: Профимедиа

Неуравнотежен ход

Алкохолисано стање: Претерано конзумирање алкохола може да доведе до слабости мишића и губитка оријентације, а с временом узрокује неуједначен ход, чак и онда када човек није пијан.

Клатите се напред-назад

Повреда мозга: Ако се клатите напред-назад док ходате, а проблем није изазван рецимо алкохолом, и то се континуирано понавља, можда би требало да одете на преглед главе.

Неусаглашени покрети

Проблеми с леђима: Ако имате дискус хернију у доњем делу кичме, вероватно ћете при ходању, да бисте избегли увијање доњег дела леђа, окретати груда и рамена како би пратила кретање кукова. Руке ће се сударати с ногама док ходате брзо, уместо да истовремено померате супротну руку и супротну ногу.

Повлачење стопала

Паркинсонова болест: Ако сте мушкарац старији од 60 година и ходате преспоро то може да буде сигнал да до мозга тешко стиже порука да треба да покренете мишиће ногу. Ако се ноге вуку, ход је спор и несигуран, кораци ситни, праћени с мало или нимало покрета руку, држање укочено и погнуто, све то указује на Паркинсонов ход.

Укочен и нестабилан ход

Мултипла склероза: Стање као што је Мултипла склероза може се открити неспецифичним начинима хода. Можете да се крећете чврстим, укоченим и закривљеним корацима с прстима усмереним према унутра или чешће да губите равнотежу. Колена могу да се сударају док ходате, а могућ је и губитак осећаја у ногама.

Извор: Блиц / Фотографија: илустрација/пиxабаy.цом