Manje dokumenata za upis dece u prvi razred

Foto: Ilustracija/Pixabay

Vlada Republike Srbije saopštila je u četvrtak 7. feburara da će upis dece u prvi razred osnovne škole od ove školske godine, to jest za decu koja u školu kreću od 1. septembra, biti značajno olakšan.

Škole će, kako je navedeno, same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, i dalje će imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza jeste dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

– Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komuniciraju i dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane – poručila je premijerka Ana Brnabić.

Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rada Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem e-Dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem, škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.