Kopriva i maslačak za jači imunitet

22

Šumski proplanci i livade su bogata staništa lekovitog bilja. Maslačak, zelje, gavez, crvena detelina i kao kraljica šumskih proplanaka, livada i vojvođanskih staništa – kopriva, čine pravo bogatstvo i obilje zdravlja.

Poznavaoci lekovitog bilja uveliko beru prve mladice. Dragocena kopriva ima najširu primenu – od ishrane i lečenja do pripreme sredstava za đubrenje i zaštitu bilja.

– Ona je sada najlekovitija, sve što je bilo u korenu, sada je u listu koprive. Mi sada idemo u prirodu, uzimamo papirnu vrećicu, rukavice, oštre makaze i udobno se obujemo. Provedemo vreme u prirodi. Učinićemo dobro za svoje telo, nadisaćemo se kiseonika i nabraćemo koprivu – rekla je za Radio-televiziju Vojvodine Slavna Momirović iz Udruženja Miroljubiva poljoprivreda.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Na Slavninom meniju sada su čorbe, variva, pite, šejkovi za zdrav početak dana od koprive, a tokom dana osvežavajuće salate od maslačka.

– Pupoljke i listiće možemo iseckati i sa maslinovim uljem i limunovim sokom i imamo jednu ukusnu vitaminsku salatu. Od korena kuvamo čaj, a čaj se može kuvati i od lista i od cveta – objašnjava Slavna.

Važno je biljke pravilno ubrati kako ne bi oštetili korenje i kako bi nam tokom cele godine bili dostupni ovi dragoceni izvori imuniteta i zdravlja.

– Razlika između ovih biljaka koje su slobodno u prirodi i onih koje mi uzgajamo, makar to bilo i na miroljubiv način tj. organski način je velika jer ta kopriva je preživela i zimu i hladnoću, ima sposobnost regeneracije. Pošto je ona toliko čvrsta, znači da će tako isto raditi i našem telu – ističe Slavna.

Obilje hlorofila, enzima, minerala, vitamina… jednako koristi i čoveku i prirodi. Kao komšijsko bilje, ove šumske biljke su prijatelji povrtarskih kultura i predstavljaju zaštitu od štetočina a kao eko prihrana dragocen izvor minerala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име