Коприва и маслачак за јачи имунитет

Foto: Pixabay

Шумски пропланци и ливаде су богата станишта лековитог биља. Маслачак, зеље, гавез, црвена детелина и као краљица шумских пропланака, ливада и војвођанских станишта – коприва, чине право богатство и обиље здравља.

Познаваоци лековитог биља увелико беру прве младице. Драгоцена коприва има најширу примену – од исхране и лечења до припреме средстава за ђубрење и заштиту биља.

– Она је сада најлековитија, све што је било у корену, сада је у листу коприве. Ми сада идемо у природу, узимамо папирну врећицу, рукавице, оштре маказе и удобно се обујемо. Проведемо време у природи. Учинићемо добро за своје тело, надисаћемо се кисеоника и набраћемо коприву – рекла је за Радио-телевизију Војводине Славна Момировић из Удружења Мирољубива пољопривреда.

Фото: Илустрација/Пиxабаy

На Славнином менију сада су чорбе, варива, пите, шејкови за здрав почетак дана од коприве, а током дана освежавајуће салате од маслачка.

– Пупољке и листиће можемо исецкати и са маслиновим уљем и лимуновим соком и имамо једну укусну витаминску салату. Од корена кувамо чај, а чај се може кувати и од листа и од цвета – објашњава Славна.

Важно је биљке правилно убрати како не би оштетили корење и како би нам током целе године били доступни ови драгоцени извори имунитета и здравља.

– Разлика између ових биљака које су слободно у природи и оних које ми узгајамо, макар то било и на мирољубив начин тј. органски начин је велика јер та коприва је преживела и зиму и хладноћу, има способност регенерације. Пошто је она толико чврста, значи да ће тако исто радити и нашем телу – истиче Славна.

Обиље хлорофила, ензима, минерала, витамина… једнако користи и човеку и природи. Као комшијско биље, ове шумске биљке су пријатељи повртарских култура и представљају заштиту од штеточина а као еко прихрана драгоцен извор минерала.