Kineski će se učiti u gimnazijama

Foto: Pixabay

Kineski jezik trebalo bi da od 1. septembra bude fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ukoliko Nacionalni prosvetni savet (NPS) da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, piše Politika.

Predsednik NSP Radivoje Stojković rekao je za taj list da ne vidi ni jedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program, prema kojima bi se kineski učio u gimnazijama, urađeni po standardima koji važe i za ostale jezike koji se uče u školama u Srbiji.

Pravljen je u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji inače odobrava sve novouvedene planove i programe u školama.

Stojković, koji je i predsednik Zajednica gimnazija Srbije, kaže da je “predlog rađen bar godinu dana i da se na kraju samo poklopilo sa strategijskim opredeljenjem vodećih ljudi u državi”.

On ne vidi prepreku da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvede kineski.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.