Kako hrana deluje na lekove?

Foto: Pixabay

Pojedine namirnice ne idu uz određene lekove, zato obratite pažnju na to šta bi trebalo da isključite i kada.

* Alkohol i medikamenti nisu dobar “spoj”. Ovo naročito važi za antidepresive, jer izazivaju pospanost. Čak i tableta valerijane mora da predstavlja prepreku čašici alkohola.

* Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva.Hrana bogata vlaknima može da izmeni delovanje tricikličnih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje.

* Vitamin C i digestive ne bi trebalo da kombinujete sa antianemicima, jer to može da dovede do poremećaja nivoa gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Osim toga, vitamin C ograničava izlučivanje aspirina.

* Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika i slabe delovanje lekova protiv upale.

* Oprezno sa voćem, posebno sa sokom od grejpfruta, jer materije koje sadrži povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, koji se koriste pri problemima sa pritiskom.

* Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak. Veća količina kalijuma, kojeg ima prilično u morskoj soli, može da izazove srčanu aritmiju.

* Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja) izbegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12, kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Mešanje ovih supstanci može da poništi dejstvo terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.